МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СЛОНИЦЕ БЕЗ КЉОВА

123rf

123rf

Еволуција на делу: У Африци су их због криволова временом изгубиле.

Импозантне кљове обично су еволуцина предност за слонове јер помоћу њих могу копати у потрази за водом, скидати кору за храну и борити се с другим слоновима. Но током деценија криволова у потрази за слоновачом, ови су телесни атрибути постали оптерећење. Стручњаци су недавно установили да се због грађанског рата и криволова у Мозамбику сада рађа све више слонова који никада неће развити кљове, пише АП.

У току сукоба који су трајали од 1977. до 1992. борци с обе стране клали су слонове због слоноваче да би тиме финансирали ратне трошкове. У подручју које је сада Национални парк Горонгоса у то је време убијено око 90% слонова. Преживели су делили једну кључну карактеристику: половица женки природно није имала кљове, једноставно им никада нису нарасле; док је пре рата то био случај код мање од петине њих. Након рата преживеле женке без кљова пренеле су своје гене потомцима. Отприлике половица њихових кћери била је без кљова. Но оно што је збуњујуће јесте чињеница да су две трећине њиховог потомства биле женке.

И у другим подручјима, укључујући Уганду, Танзанију и Kенију, примећено је да након криволова долази до пораста броја слоница без кљова. У Горонгоси су научници прикупили узорке крви седам слоница с кљовама и 11 женки без кљова и затим анализирали њихову ДНК. Установили су да је женки потребан само један измењени ген да би рађала кћери без кљова и да би он, у случају да се пренесе на мушко потомство, могао довести до кратког споја, односно побачаја.

Већина људи гледа на еволуцију као на неки изразито дуготрајан процес, но то не мора увек бити случај.Kада размишљамо о природној селекцији, верујемо да се она догађа током стотина или хиљада година. Тако да је ова чињеница да је у року од 15 година дошло до повећања броја слоница без кљова врло значајна”, рекао је биолог Семјуел Васер са Универзитета Вашингтон. Истраживање под називом Ivory poaching and the rapid evolution of tusklessness in African elephants објављено је у часопису Science.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар