PANDORINA KUTIJA

SMAK SVETA NEIZBEŽAN?

2.105 pregleda
Getty Images

Čovećčanstvo ni izbliza nije spremno: Nasina simulacija stvarne pretnje udara asteroida pokazala zastrašujuće posledice

Kratak vremenski rok, nedostatak spremnih rešenja, komunikacija, koordinacija i pretnja širenja dezinformacija činioci su koji su igrali ključne uloge u Nasiinoj simulaciji udara asteroida u grad u Severnoj Karolini.Nedavni scenario pokazao je da,uprkos dosadašnjim naporima,ljudski rod i dalje nije spreman za takve događaje. Scenario pokazuje da je 16. avgusta svemirska gromada prečnika približno 70 metara ušla u Zemljinu atmosferu, a u 14 sati, dva minuta i deset sekundi po lokalnom američkom vremenu eksplodirala je na 13 kilometara iznad američkog grada Vinston-Salema u Severnoj Karolini, sa energijom od 10 megatona TNT-a. Vazdušna eksplozija gotovo je sravnila grad i okolinu, žrtve su brojane u hiljadama.

Naravno, to se nije dogodilo u stvarnosti. Uništenje Vinston-Salema bila je priča četvrte vežbe koju je vodio Odsek za koordinaciju Planetarne odbrane. Vežba održana još 23. i 24. februara bila je sa više od 200 učesnika iz 16 različitih saveznih, državnih i lokalnih organizacija, auvežbavala je odgovor SAD na stvarnu pretnju asteroida našoj planeti. Početkom avgusta izašao je konačan izveštaj, čija je poruka obeshrabrujuća i glasi da čovečanstvo još nije spremno da suoči s takvom pretnjom.

Vežba je pokazala da SAD nije sposobna da presreće male asteroide koji se brzo kreću, a da sposobnost da astronomi da ih opaze ograničena. Čak i kad bi bilo moguće presresti svemirsko kamenje, možda ne bi moglo da se odvrati od Zemlje, a korićtenje nuklearnog oružja za uništenje je rizično i suočava se s mnogo međunarodnih pravnih pitanja. Isto tako posvedočeno je da dezinformacije koje se šire u javnosti mogu drastično da ometu službene napore.

„Namera vežbe bila je da da bude teška, praktično nepobediva. Učesnici nisu mogli učiniti ništa da spreče udar, kaže Ema Rejni, viša naučnica iz Laboratorije za primenjenu fiziku (APL) UniverzitetaDžon Hopkins, koja je pomogla u stvaranju simulacije.Glavni zadatak bio je testiranje različitih vladinih i naučnih mreža koje bi trebalo da odgovore u stvarnoj situaciji planetarne odbrane. Želimo da vidimo koliko su delotvorne operacije i komunikacije između američkih vladinih agencija i drugih organizacija koje bi bile uključene, a zatim da identifikujemo nedostatke, objasnila Lindli Džonson, zvaničnica za planetarnu odbranu u sedištu NASA.

Vežba je pokazala da SAD nije sposobna da presreće male asteroide koji se brzo kreću, a da sposobnost da astronomi da ih opaze ograničena. Čak i kad bi bilo moguće presresti svemirsko kamenje, možda ne bi moglo da se odvrati od Zemlje, a korićtenje nuklearnog oružja za uništenje je rizično i suočava se s mnogo međunarodnih pravnih pitanja. Isto tako posvedočeno je da dezinformacije koje se šire u javnosti mogu drastično da ometu službene napore.Dezinformacije ne prestaju. Stavili smo ih u simulaciju jer smo hteli povratne informacije kako se tome suprotstaviti i preduzeti mere ako su zlonamerne, podseća Andžela Stik, viša naučnica u APL-u koja je pomogla u osmišljavanju vežbe.

Događaji u samoj vježbi započeli su otkrićem asteroida nazvanog TTX22 koji je krenuo ka Zemlji. Učesnicima je predstavljen ubrzani tečaj nauke o asteroidima i rečeno im je sve šta se zna o navedenom i verovatnoći sudara. Kratak, ali realan vremenski okvir od otkrića do uticaja, istakao je velike teškoće od samog početka. TTX22 je malen i brz asteroid. Nakon što je uočen, bilo je prekasno za uspostavljanje misije za njegovo proučavanje, odvraćanje ili uništavanje. NASA nema hangare pune raketa u pripravnosti za slučaj da se pojavi preteći asteroid. Promena putanje zahtevala bi najmanje 12 kinetičkih impaktora, svaki poput Nasine misije DART, koja je nedavno promenila orbitu asteroida Dimorphos, a trebalo joj je više od pet godina od koncepta do uspešne realizacije.

„Brzina asteroida, nepoznati sastav i političke posledice u kratkom vremenskom sledu isključili su mogućnost da se TTX22 uništi nuklearnom bombom. Ako pošaljete nuklearnu eksplozivnu napravu, mogli biste poremetiti asteroid upravo u trenutku kada uđe u atmosferu, kaže Stikl. A to više naginje prema holivudskom, a ne scenariju utemeljenom na stvarnosti.Razaranje asteroida u svemiru može rezultirati mnoštvom manjih, ali još opasnih stena koje se brzo kreću prema Zemlji. Sama detonacija nuklearnog oružja u gornjoj atmosferi ima, pak, nepoznate, ali najverovatnije opasne učinke. Eksplozija možda neće u potpuno razbiti stenu, razbacujući njene delove svuda. Zračenje bi se moglo zadržati u gornjoj atmosferi u iznosima koji bi znantno otežali putovanje kroz to područje.

Budući da nije bilo načina da se zaustavi udar asteroida u Zemlju, vežba je bila usmerena na ublažavanje posledica – šta se mora učiniti pre i neposredno nakon toga. S druge strane, dezinformacije su bile neprestane. Mnoge internetske vesti bile su činjenično netačne, aosporavaoci asteroida i tvrdnje o lažnim vestima nezaustavljivo su se množili. Učesnici su istaknuli da postoje ograničene strategije za onemogućavanje stalnog protoka laži iz desetaka ili stotina medija u kratkom vremenskom roku. U konačnom imale su smrtonosan danak.Kada smo razgovarali o evakuaciji, rečeno nam je da 20 posto ljudi neće otići jer su vesti lažne, ili vlada laže ili iz nekog drugog razloga. To je bilo oko 200.000 ljudi. Nisam siguran da bismo uopšte mogli da evakuišemo bolnice i zatvore, a imamo i ljude koji mogu otići, ali to odbijaju, navodiOgast Vernon, direktor uprave za hitne slučajeve okruga Vinston-Salem/Forsajt.

Učesnici i rukovodioci simulacije na kraju su se saglasili da im, zapravo, najviše nedostaje više vremena. Asteroid je uništio Vinston-Salem zbog uskog raspona od njegovog otkrića do udara, proširenje tog vremenskog prozora je kritično važno.Decenija je prilično udoban vremenski okvir da učinimo nešto što bi bilo korisno; trideset godina bilo bi idealno. To je dovoljno za detaljna osmatranja, planiranje, gradnju svemirske letelice i pokretanje nečeg velikog. Čak biste imali vremena poslati zamenu ako nešto pođe po zlu, zaključuje Stikl.

U toku su, inače, višestruka istraživanja predmeta blizu Zemlje, asteroida i kometa, a NASA je od Kongresa za odbranu planete dobila 55 miliona dolara više nego što je tražila.

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar