TREĆI KAMEN

„SMAK SVETA” – POLITIČKI

294 pregleda

Smak sveta zbog globalnog otopljavanja nije naučna, već politička priča, kaže profesor dr Vladan Ducić, ugledni srpski klimatolog sa Geografskog fakulteta u Beogradu.

Od početka industrijske revolucije do danas temperatura planete se uvećala za ceo stepen. Tope se glečeri na planinama i pucaju ledene ploče Severnog pola. Od 1980. godine do danas svaka decenija je sve toplija. Ove tvrdnje su britanski mediji izdvojili iz izveštaja o globalnom zagrevanju koji je, kako navode, sačinilo 520 naučnika iz 60 zemalja. Profesor Vladan Ducić na to kaže da je dokazano da naša planeta ciklično prolazi kroz toplije i hladnije periode i da su vrućine nalik današnjim zabeležene četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka.

„Smak sveta zbog globalnog otopljavanja nije naučna, već politička priča. Dokazano je da naša planeta ciklično prolazi kroz toplije i hladnije periode. Vrućine nalik današnjim zabeležene su četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka, pa čovečanstvo nije izumrlo. Klimatolog Majkl Man, koji sada šalje panične poruke, svojevremeno je radio pri Međuvladinom panelu za klimatske promene i tvrdio da je temperatura naglo porasla tokom poslednjih 100 godina. Kasnija istraživanja su potpuno opovrgla te tvrdnje i njegovi podaci se više nisu pojavljivali, kaže profesor dr Vladan Ducić, prenose „Novosti.U nauci postoje mnoge projekcije promena klime, ali se javnosti prezentuju najčešće one katastrofične, u kojima se potencira ljudski uticaj na atmosferu.

„Te informacije su tačne, ali delimično, pa kod laika stvaraju iskrivljenu sliku. Ako posmatrate rezultate sa meteoroloških stanica, koje imaju merenja duža od 150 godina, morate da imate u vidu da su one sagrađene u prirodi, a danas se uglavnom nalaze u gradovima koji su ,ostrva toplote’ gde je temperatura po nekoliko stepeni viša u odnosu na okolinu. Meteorološkim stanicama nisu pokriveni ni veliki delovi svetskog kopna, ni okeani koji čine 70 odsto površine Zemlje. Zato ti podaci ne mogu da budu relevantni za donošenje zaključaka za celu planetu, objašnjava prof. dr Ducić.Satelitsko praćenje meteoroloških podataka koje pokriva celu zemljinu kuglu postoji od 1979. i jedino daje pravu sliku.

„Podaci satelitskih merenja pokazuju da nema dramatičnog zagrevanja. Od 1979. temperatura na planeti je porasla za samo 0.14 stepeni, pri čemu je postojala i pauza od 1998. do 2014. kada nije bilo većih promena. Tek kasnije počinje manji porast, kaže prof. dr Ducić.

On upozorava da se selektivno prezentovanje naučnih podataka služi ciljevima koji nemaju veze sa naukom.„Na primer, satelitska merenja pokazuju da se najveći skok temperature dogodio u severnoj polarnoj oblasti, što je u skladu sa modelima antropogenog uticaja na atmosferu i stvaranja efekta staklene bašte. Istovremeno, podaci pokazuju i da u oblasti oko Južnog pola temperatura opada, što nije u skladu sa dominantnom pričom o globalnom zagrevanju. Iz nekog razloga o ovome se ćuti, a u prvi plan se guraju oni koji podupiru vladajuću priču o staklenoj bašti. Bojim se da nauka počinje da liči na dogmu, u kojoj se odbacuju istinite činjenice koje ne odgovaraju nečijim ciljevima. Cela priča o klimatskim promenama dobila je značajnu političku konotaciju, koja možda ima pozadinu u kvotama dozvoljene emisije ugljen-dioksida, konstatuje prof. dr Ducić.

Istraživanja tokom poslednjih nekoliko decenija u velikoj meri su rasvetlila sliku i pokazala da se klima menja u ciklusima.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar