MEĐU IZMEĐU

SMRT KRAĆA OD MINUTA

1.540 pregleda
Exit International

U Švajcarskoj je potpomognuto samoubistvo legalno, a oni koji ga požele imaće nov metod na raspolaganju. Naime, kapsule Sarco prošle su pravni pregled i sada se mogu koristiti. Nastale su trodimenzionalnim štampanjem, a njihova primena bi mogla početi 2022. godine. Dizajnirao ju je dr Filip Ničke, a kapsula može osigurati mirnu smrt.

„Pogodnost za osobu koja ga koristi je da ne mora dobiti nikakvo dopuštenje, ne treba joj neki poseban lekar da uvuče iglu i ne mora uzimati teške lekove”, rekao je Ničee. Kapsula se aktivira iznutra i može se odvući na mesto na kojem osoba želi umreti.Jednom kad se aktivira, kapsula se puni azotomi smanjuje se kiseonik. Nakon toga osoba gubi svest i umire. Proces umiranja, kako navode, traje manje od minuta.

Holandija, Švajcarska, Belgija, Luksemburg, Kanada i Kolumbija dopuštaju potpomognuto samoubistvo, iako svaka ima drugačija pravila. Gotovo sve zemlje koje dopuštaju ovu praksu zahtevaju od ljudi da imaju neizlečivo ili terminalno stanje koje se ne može izlečiti, a uzrokuje patnju.

U Holandiji eutanaziju može zatražiti svako od 12 godina i stariji, ali je pristanak roditelja potreban ako je dete mlađe od 16 godina.U 2020. godini eutanazija je u toj zemlji dostigla vrhunac sa 6.938 izvršenih postupaka, što je povećanje od 9% u odnosu na prethodnu godinu. Predsednik Regionalnog odbora za reviziju eutanazije rekao je da se ogromna većina slučajeva eutanazije u Holandiji odnosi na starije osobe koje boluju od ozbiljne bolesti.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar