MEĐU IZMEĐU

SMRT NA SVAKIH 17 SEKUNDI

174 pregleda

U Evropi umre jedan osoba zaražena virusom korona, izjavio je regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge.

On je rekao da je u 53 zemlje, koje čine evropski region SZO, registrovano više od 15,7 miliona slučajeva zaraze, uključujući četiri miliona ovog meseca i gotovo 355.000 preminulih od zaraze.Kluge je istakao da je u više od 80 odsto zemalja zabeležen rast broja zaraženih od više od 100 na 100.000 stanovnika, te da je u skoro trećini tih država rast veći od 700 na 100.000 stanovnika.

„Rezultat toga su zdravstveni sistemi pred pucanjem. Francuska je popunila 95 odsto kapaciteta odeljenja za intenzivnu negu za samo 10 dana, a u Švajcarskoj su ta odeljenja puna”, naglasio je Kluge.Prema rečima Klugea, stroge mere koje su uvele vlasti evropskih zemalja su obećavajuće jer je sada sedmični broj zaraženih smanjen sa više od dva miliona na 1,8 miliona.

Kluge je napomenuo da nadu u borbi protiv virusa korona daju i nedavne vesti o efikasnosti vakcine protiv kovida 19, kao i poslednja dostignuća u brzom dijagnostikovanju ili testovima na antigene, javio je Gardijan”.

Ovaj stručnjak kaže da SZO i dalje veruje da bi strogo zatvaranje zemalja trebalo da bude poslednje sredstvo u borbi protiv pandemije, zbog velike kolateralne štete, uključujući probleme sa mentalnim zdravljem, zloupotrebom lekova i nasiljem u porodice, uz napomenu da mere zatvaranja ne bi bile potrebne ukoliko upotreba zaštitnih maski dostigne nivo od 95 odsto.

Kluge smatra da generalizovana zatvaranja imaju negativan efekat i ako se prerano ukinu, što često zahteva novo uvođenje mera, te da bi ih trebalo zameniti višeslojnim sistemom mera na osnovu lokalnog nivoa prenošenja zaraze.Direktor SZO za Evropu izjavio je i to da je posebno važno da škole ostanu otvorene. On kaže da se deca ne smatraju primarnim nosiocima zaraze, te da stoga zatvaranje škola nije efikasna mera za kontrolisanje kovida-19.Kluge je istakao da zemlje koje razmišljaju o zatvaranju škola treba da razmisle o neželjenim efektima u vezi sa ishodom obrazovanja, kao i mentalnim i društvenim zdravljem dece.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar