MEĐU IZMEĐU

SMRTONOSNA GLJIVICA

91 pregleda
Profimedia

Alarmantnom brzinom se širi infekcija.

Smrtonosna infekcija izazvana gljivicom Candida auriskoju je teško lečiti širi se alarmantnom brzinom, navodi američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Međutim, ističu da zdravi ljudi nisu u opasnosti. Ali pojedinici slabijeg imunološkog sistema i korisnici respiratora i katetera mogu teško oboleti ili umreti.

Broj slučajeva u SAD gotovo se udvostručio u 2021. sa 756 na 1.471. Većina testiranih pacijenata bila je imuna na lekove. Mnogi se nalaze u bolnicama i domovima za starije osobe. Jedan od tri pacijenta sa ovom invazivnom infekcijom umire, ali je teško prociniti koju ulogu u smrtnosti kod ranjivih igra zarazaCandida-om auris”, rekla je dr Megan Lajman, glavna autorka izveštaja.

Infekcija je prvi put prijavljena u SAD 2016. Najbrži porast slučajeva bio je od 2020. do 2021, prema podacima CDC, koji su objavljeni u časopisu Annals of Internal Medicine. Naučnici su zabrinuti jer je uz porast slučajeva zabeležena imunost na ehinokandine, lekove koji se koriste za lečenje ovog tipa infekcija. Navodi se da je situaciju pogoršala pandemija, a porast slučajeva Candida-r aurisbeleže i druge zemlje.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar