MEĐU IZMEĐU

SMRTONOSNI KOMARCI

653 pregleda
Ubija sabraću (Vikipedija)

Genetski modifikovani komarci sadrže poseban gen koji je za njihovu sabraću smrtonosan ako ne dobiju antibiotik tetraciklin.

Savez za kontrolu komaraca je, uz pomoć privatne kompanije „Oksitek insekt tehnolodži”, nedavno pokrenuo projekat – puštanje GMO komaraca na Floridi. Pre toga, prvo puštanje GMO komaraca dogodilo se na Kajmanskim ostrvima 2009. godine, a drugo u Maleziji 2010. godine.

Genetski modifikovani komarci sadrže poseban gen koji je za komarce smrtonosan ako ne dobiju antibiotik tetraciklin. Potomstvo GMO komaraca će, takođe, naslediti ovaj smrtonosni gen, zbog kojeg će uginuti pre nego dostignu zrelost i počnu da se razmnožavaju.

Šta će se dogoditi s lokalnim i
globalnim ekosistemom ako se
populacija komaraca drastično
smanji ili sasvim nestane?

Ideja se bazira na tome da se obični komarci ukrštaju s GMO komarcima i da se na taj način stvori sve više komaraca sa smrtonosnim genom, što će dovesti do smanjenja njihove populacije. Dok GMO industrija nepokolebljivo tvrdi da su genetski modifikovane biljke i životinje bezopasne i donose brojne pogodnosti čovečanstvu, stvarnost nam pokazuje nešto sasvim suprotno.

„Monsanto” i druge GMO korporacije stvaraju ne samo genetski modifikovane biljke, nego i životinje. Na primer, stvorene su ovce koje su 85 odsto ovce, a 15 odsto ljudi, da bi mogle služiti kao donori organa za ljude. Stvorene su i koze koje daju mleko s proteinom iz paučine — za proizvodnju kože otporne na metke. Krave su genetski modifikovane da bi proizvodile mleko koje po svom sastavu više liči na ljudsko.

Da li se na taj način igraju vatrom jer menjaju osetljiv i precizno izbalansiran ekosistem? Šta će se dogoditi s lokalnim i globalnim ekosistemom ako se populacija komaraca drastično smanji ili sasvim nestane?

Mnogi od nas mrze komarce zato što nas bodu i prenose opasne bolesti, ali oni su, takođe, deo ekosistema i hrana za druge životne oblike. Ideja uništenja komaraca samo zato što nam se ne sviđaju je apsurdna, ako se u vidu ima njihova uloga u kompletnom lancu.

(Izvor B92)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar