MEĐU IZMEĐU

SMRTONOSNI OPUŠCI

128 pregleda
Getty Images

Puni su otrovnih hemikalija i mikroplastičnih vlakana.

Naučnici sa Univerziteta u Geteborgu u novoj studiji su pokazali da filteri u opušcima od cigareta propuštaju hiljade otrova i plastičnih vlakana koja su otrovna za vodene larve.Teško da postoji neko javno mesto na kojem čovek neće naići na ostatke cigareta – od pešačke staze, autobusne stanice, parka pa sve do plaže. Švedski istraživači su pokazali u svojoj studiji da su mikrovlakna i hemikalije koje cure iz filtera otrovni.

Filter ima hiljade otrovnih hemikalija i mikroplastičnih vlakana, to je opasan otpad, kaže Behani Karni Olmrot, proferka ekotoksikologije na Univerzitetu u Geteborgu.U studiji objavljenoj u časopisu Microplastics and Nanoplastics, naučnici su testirali učinke toksina iz filtera nakon pušenja, a i tvari su u filtru koje su od samog početka, na larvama vodenih komaraca. Ispostavilo se da otrovi dovode do 20 posto veće stope smrtnosti.

Prethodna istraživanja pokazala su da toksini u filterima, takođe, imaju negativne učinke na mnoge druge vodene organizme. Primerice, ribe mogu uginuti ako su četiri dana izložene koncentracijama koje odgovaraju toksinima što izlučuju jedva dva opuška u jednoj litri vode.Filteri za cigarete su isto tako glavni izvor mikroplastike u našoj okolini, nešto za šta znamo da ima veliki negativan uticaj na biološki život. EU je već klasifikovala filtere za cigarete kao opasni otpad, napominje naučnica iz Švedske.

Zajedno s drugim stručnjacima, Karni Olmrot je napisala komentar u časopisu Science of the Total Environment, tvrdeći da opušci nisu samo najčešći otpad na svetu, već da su samo marketinški trik koji zapravo malo pomaže u zaštiti pušača.Zato ih je potrebno u potpunosti ukloniti sa tržišta.

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar