SUNČEVA AVLIJA

SNIMAK DEVETE PLANETE?

278 pregleda
NASA

Astronom Majkl Rouan-Robinson sa Imperijal koledža u Londonu sproveo je nedavno analizu podataka prikupljenih putem opservatorije Infrared Astronomical Satellite (IRAS) 1983. godine i pronašao tri izvora svetlosti koji bi mogli biti misteriozno nebesko telo.

Mnoginaučnici zbog snažnog izvora gravitacije koji se nalazi na rubu našeg Sunčevog sistema pretpostavljaju da se tamo skriva masivna planeta, koji je dobila popularan naziv planet 9.No do sada nije bilo nikakvih konkretnih dokaza da se na tome području nalazi nekakvo nebesko telo koje odgovara tom opisu. Ili smo barem tako mislili?


Planeta iks ili planet
a 9

Planeta devet je hipotetski planeta koja kruži izvan orbite Neptuna, u spoljašnjim delovima našeg Sunčevog sistema.Astronomi već stolećima pomoću varijacija u orbiti planeta predviđaju postojanja novih nebeskih tela. Naime, kada se orbita planete ne podudara s dosadašnjim predviđanjima, treba ažurirati našu fiziku ili pretpostaviti dodatnu planetu, objašnjava astrofizičar Pol M. Sater sa Univerziteta Stoni Bruk i iz Instituta Fletiron.

Primerice, kada naučnici nisu mogli precizno objasniti Merkurovu orbitu, na kraju je došlo do Ajnštajnove teorije relativnosti. S druge strane, čudna orbita Urana dovela je do otkrića Neptuna.Astronomi su 2016. proučavali niz jako udaljenih objekata u Sunčevom sistemu, koji se nazivaju transneptunski objekti (transneptunsko telo, TNO). Radi se o nebeskim telima u Sunčevom sistemu koja se nalaze dalje od Neptuna, u Kajperoviom pojasu, a ostaci suformiranja Sunčevog sistemaa.


Kajperov pojas

Primetili su da nekoliko TNO-a ima neobično bliske orbite, koje se međusobno poravnavaju. Verovatnoća slučajnog nastanka takve konstrukcije orbita je manja od 1%, zbog čega su astronomi posumnjali da se tamo krije masivna planeta, veći od Neptuna. Nazvali su je planetom 9 ili planetom iks. Smatraju da bi njena gravitacija mogla uzrokovati zbijene orbite TNO-a i da je ta planeta najmanje pet puta veća od Zemlje.

Snimljena još osamdesetih?

Astronom Majkl Rouan-Robinson sa Imperijal koledža u Londonusproveo je nedavno analizu podataka prikupljenih putem opservatorije Infrared Astronomical Satellite (IRAS)1983. godine i pronašao tri izvora svetlosti koji bi mogli biti misteriozna planeta devet. On u svom istraživanju navodi da se ne radi o pravom otkriću jer te hipoteze tek treba da budu dokazane daljim istraživanjima, ali da sama verovatnoća da se radi o planeti iks otvara mogućnosti za dalje studije.

S obzirom na loš kvalitet IRAS-a i na to da se radi o vrlo problematičnom delu neba za infracrvenu analizu, verovatnoća da se radi o planeti 9 stvarno nije velika”, navodi Rouan-Robinson, a prenosi Science Alert. Međutim, s obzirom na veliki interes za tu planetu, bilo bi vredno proveriti je li objekt s predloženim parametrima i u predloženom području neba u skladu s mogućim položajem hipotetskog tela u tom periodu.

Teško ju je uočiti

Astronomima je jako teško pronaći hipotetsku planetu 9 u slučaju da stvarno postoji, jer bi njena orbita trebalo biti izuzetno udaljena zato što je ona prilično malena i hladna, da verovatno uopšte ne reflektuje puno sunčeve sjetlosti i što ne znamo tačno na kojem bi se području mogla nalaziti. IRAS je tokom deset meseci 1983. godine snimao 96 posto neba. Putem infracrvenog zračenja mogao je otkriti male, hladne objekte poput planete devet, pa je stoga Rouan-Robinson odlučio da ponovo analizira svoje stare podatke koristeći parametre koji su u skladu s modelima kretanja i izgleda tog misterioznog nebeskog tela.

Opservatorija je uočila 250.000 tačkastih izvora, no samo tri su bila mogući kandidati za planetu iks. To ipak ništa definitivno ne dokazuje. Naime, područje neba u kojem se pojavljuju pomenuti izvori nalazi se na niskoj galaktičkoj širini (blizu ravnine galaksije) i pod snažnim je uticajem galaktičkih filamentarnih oblaka koji svetle u infracrvenom zračenju. Dakle, moguće je da su ovi izvori neka vrsta šuma koji dolazi iz ovih oblaka.

U slučaju da se uistinu radi o novootkrivenoj planeti, onda putem ovih podataka možemo izvući neke nove informacije o planeti devet. Prema snimcima s IRAS-a, bila bi između tri do pet puta veća od Zemlje i orbitrirala bi na udaljenosti od oko 225 astronomskih jedinica.

Možda je crna rupa

Neki astronomi su nakon godina neuspešnog traganja za planetom iks predložili alternativnu hipotezu. Možda se uopšte ne radi o planeti, već o maloj crnoj rupi.Kao što smo pisali, male crne rupe (ovde znači mase planete) jesu objekti vrlo zanimljivi naučnicima. Sve crne rupe za koje znamo u svemiru potiču od smrti masivnih zvezda. A budući da su samo najmasivnije zvezde dovoljno velike da na kraju svojeg života stvore crnu rupu, one mogu iza sebe ostaviti samo one crne rupe s masom koja je najmanje pet puta veća od Sunčeve.

No postoji mogućnost da oko nas postoje i manje crne rupe, koje su nastale u ekstremnim uslovima ranog svemira. Kosmološka posmatranja isključila su većinu modela iskonskog stvaranja crne rupe, uz nekoliko izuzetaka – poput crnih rupa veličine planete.Dakle, ako naučnici mogu potvrditi da mala crna rupa kruži oko Sunca, to bi moglo pružiti intrigantan pogled na jednu od najvećih misterija moderne kosmologije.

Neki stručnjaci smatraju da postoji još jedno objašnjenje za zbijene orbite TNO-a. Prema analizi utemeljenoj na projektu mapiranja neba Outer Solar System Origins Survey, koji je otkrio više od 800 novih transneptunskih tela, možda se ipak radi o slučajnoj distribuciji tih objekata, navodi NASA.Istraživanje pod imenomA Search for Planet 9 in the IRAS Datadostupno je na arXiv-u i uskoro će biti objavljeno u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar