СУНЧЕВА АВЛИЈА

СНИМАК ДЕВЕТЕ ПЛАНЕТЕ?

NASA

NASA

Астроном Мајкл Роуан-Робинсон са Империјал колеџа у Лондону спровео је недавно анализу података прикупљених путем опсерваторије Infrared Astronomical Satellite (IRAS) 1983. године и пронашао три извора светлости који би могли бити мистериозно небеско тело.

Многи научници због снажног извора гравитације који се налази на рубу нашег Сунчевог система претпостављају да се тамо скрива масивна планета, који је добила популаран назив планет 9. Но до сада није било никаквих конкретних доказа да се на томе подручју налази некакво небеско тело које одговара том опису. Или смо барем тако мислили?


Планета икс или планет
а 9

Планета девет је хипотетски планета која кружи изван орбите Нептуна, у спољашњим деловима нашег Сунчевог система. Астрономи већ столећима помоћу варијација у орбити планета предвиђају постојања нових небеских тела. Наиме, када се орбита планете не подудара с досадашњим предвиђањима, треба ажурирати нашу физику или претпоставити додатну планету, објашњава астрофизичар Пол М. Сатер са Универзитета Стони Брук и из Института Флетирон.

Примерице, када научници нису могли прецизно објаснити Меркурову орбиту, на крају је дошло до Ајнштајнове теорије релативности. С друге стране, чудна орбита Урана довела је до открића Нептуна. Астрономи су 2016. проучавали низ јако удаљених објеката у Сунчевом систему, који се називају транснептунски објекти (транснептунско тело, ТНО). Ради се о небеским телима у Сунчевом систему која се налазе даље од Нептуна, у Kајперовиом појасу, а остаци суформирања Сунчевог системаа.


Кајперов појас

Приметили су да неколико ТНО-а има необично блиске орбите, које се међусобно поравнавају. Вероватноћа случајног настанка такве конструкције орбита је мања од 1%, због чега су астрономи посумњали да се тамо крије масивна планета, већи од Нептуна. Назвали су је планетом 9 или планетом икс. Сматрају да би њена гравитација могла узроковати збијене орбите ТНО-а и да је та планета најмање пет пута већа од Земље.

Снимљена још осамдесетих?

Астроном Мајкл Роуан-Робинсон са Империјал колеџа у Лондону спровео је недавно анализу података прикупљених путем опсерваторије Infrared Astronomical Satellite (IRAS) 1983. године и пронашао три извора светлости који би могли бити мистериозна планета девет. Он у свом истраживању наводи да се не ради о правом открићу јер те хипотезе тек треба да буду доказане даљим истраживањима, али да сама вероватноћа да се ради о планети икс отвара могућности за даље студије.

С обзиром на лош квалитет IRAS-а и на то да се ради о врло проблематичном делу неба за инфрацрвену анализу, вероватноћа да се ради о планети 9 стварно није велика”, наводи Роуан-Робинсон, а преноси Science Alert. Међутим, с обзиром на велики интерес за ту планету, било би вредно проверити је ли објект с предложеним параметрима и у предложеном подручју неба у складу с могућим положајем хипотетског тела у том периоду.

Тешко ју је уочити

Астрономима је јако тешко пронаћи хипотетску планету 9 у случају да стварно постоји, јер би њена орбита требало бити изузетно удаљена зато што је она прилично малена и хладна, да вероватно уопште не рефлектује пуно сунчеве сјетлости и што не знамо тачно на којем би се подручју могла налазити. IRAS је током десет месеци 1983. године снимао 96 посто неба. Путем инфрацрвеног зрачења могао је открити мале, хладне објекте попут планете девет, па је стога Роуан-Робинсон одлучио да поново анализира своје старе податке користећи параметре који су у складу с моделима кретања и изгледа тог мистериозног небеског тела.

Опсерваторија је уочила 250.000 тачкастих извора, но само три су била могући кандидати за планету икс. То ипак ништа дефинитивно не доказује. Наиме, подручје неба у којем се појављују поменути извори налази се на ниској галактичкој ширини (близу равнине галаксије) и под снажним је утицајем галактичких филаментарних облака који светле у инфрацрвеном зрачењу. Дакле, могуће је да су ови извори нека врста шума који долази из ових облака.

У случају да се уистину ради о новооткривеној планети, онда путем ових података можемо извући неке нове информације о планети девет. Према снимцима с IRAS-а, била би између три до пет пута већа од Земље и орбитрирала би на удаљености од око 225 астрономских јединица.

Можда је црна рупа

Неки астрономи су након година неуспешног трагања за планетом икс предложили алтернативну хипотезу. Можда се уопште не ради о планети, већ о малој црној рупи. Kао што смо писали, мале црне рупе (овде значи масе планете) јесу објекти врло занимљиви научницима. Све црне рупе за које знамо у свемиру потичу од смрти масивних звезда. А будући да су само најмасивније звезде довољно велике да на крају својег живота створе црну рупу, оне могу иза себе оставити само оне црне рупе с масом која је најмање пет пута већа од Сунчеве.

Но постоји могућност да око нас постоје и мање црне рупе, које су настале у екстремним условима раног свемира. Kосмолошка посматрања искључила су већину модела исконског стварања црне рупе, уз неколико изузетака – попут црних рупа величине планете. Дакле, ако научници могу потврдити да мала црна рупа кружи око Сунца, то би могло пружити интригантан поглед на једну од највећих мистерија модерне космологије.

Неки стручњаци сматрају да постоји још једно објашњење за збијене орбите ТНО-а. Према анализи утемељеној на пројекту мапирања неба Outer Solar System Origins Survey, који је открио више од 800 нових транснептунских тела, можда се ипак ради о случајној дистрибуцији тих објеката, наводи НАСА. Истраживање под именом A Search for Planet 9 in the IRAS Data доступно је на arXiv-у и ускоро ће бити објављено у часопису Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар