MEĐU IZMEĐU

SNIMAK VRATA NA MARSU?

2.519 pregleda
NASA

Rover Curiosity nedavno snimio nešto što, na prvi pogled, nalikuje isklesanom prolazu u stenama..

Nije ni čudo što su odmah na internetu počele kolati priče da se radi o vanzemaljskom artefaktu – nečemu što su napravili drevni stanovnici Crvene planete ili noviji posetioci s drugih planeta ili svetova.Ovaj ulazpodseća na scenu iz naučno-fantastičnih filmova u kojima glavni junak nakon prolaska kroz mistična vrata dolazi do portala koji vodi u druge galaksije ili do tunela u kojima se nalaze ostaci davno izumrle vanzemaljske civilizacije.

Naučnici nude drugačije objašnjenje i navode da se veroatno radi o određenoj vrsti loma stene do kojeg je moglo doći nakon potresa ili putem drugih geoloških procesa.Potresi na Crvenoj planeti nisu nešto neobično. Otkako je lender InSight sleteo na Mars u novembru 2018, evidentirao je više od 1.313 potresa. Tako da ne bi bilo iznenađujuće da je ovakav lom zapravo posledica nekog jačeg tremora, a ne veštih ruku malih zelenih.

Zanimljivo je napomenuti da je baš nedavno zabeležen do sada najveći potres na Marsu. NASA navodi kako je InSight 4. maja 2022. detektovao do sada najveći potres ikad opažen na drugoj planeti, a procenjuje da se radilo o magnitudi 5.Dodatno, ali ne i manje važno, oblik u steni koji nalikuje vratima na fotografiji izgleda približno ljudske veličine, no zapravo se radi o šupljini koja je visoka samo nekoliko desetaka santimetara, tačnije 30×45 santimetara.

„Ovo obeležje je nastalo putem normalnih geoloških procesa”, kazao je geolog Sandživ Gupta sa Univerziteta Imperijal koledž u Londonu, a prenosi Sky News.Unutar vrata vidljiva je duboka pukotina, što ukazuje na lom u steni. Takvih lomova ima i na Marsu i na Zemlji i mogli su se dogoditi bilo kada u poslednjih nekoliko stotina miliona godina.Pukotina ima u izobilju i na Marsu i na Zemlji, mogu nastati i bez potresa. Na fotografiji nema ničeg čudnog, radi se o normalnom geološkom procesu, rekao je Gupta, koji je radio na misiji Curiosity pod okriljem NASA.

Rover je ova vanzemaljska vrata snimio 7. maja 2022. na geološkoj lokaciji poznatoj kao Greenheugh Pediment.Što se tiče čudnih otkrića u svemiru koja nalikuju na vanzemaljske strukture, važno je da se ne zanosimo previše prvim fotografijama jer ko zna šta će pokazati detaljnije snimci. Setimo se samo objekta u obliku kocke koji je prošle godine na Mesecu uočio kineski rover Yutu 2.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

1 komentar

Ostavite komentar