МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СНИМАК ВРАТА НА МАРСУ?

NASA

NASA

Ровер Curiosity недавно снимио нешто што, на први поглед, наликује исклесаном пролазу у стенама..

Није ни чудо што су одмах на интернету почеле колати приче да се ради о ванземаљском артефакту – нечему што су направили древни становници Црвене планете или новији посетиоци с других планета или светова. Овај улаз подсећа на сцену из научно-фантастичних филмова у којима главни јунак након проласка кроз мистична врата долази до портала који води у друге галаксије или до тунела у којима се налазе остаци давно изумрле ванземаљске цивилизације.

Научници нуде другачије објашњење и наводе да се вероатно ради о одређеној врсти лома стене до којег је могло доћи након потреса или путем других геолошких процеса. Потреси на Црвеној планети нису нешто необично. Откако је лендер InSight слетео на Марс у новембру 2018, евидентирао је више од 1.313 потреса. Тако да не би било изненађујуће да је овакав лом заправо последица неког јачег тремора, а не вештих руку малих зелених.

Занимљиво је напоменути да је баш недавно забележен до сада највећи потрес на Марсу. НАСА наводи како је InSight 4. маја 2022. детектовао до сада највећи потрес икад опажен на другој планети, а процењује да се радило о магнитуди 5. Додатно, али не и мање важно, облик у стени који наликује вратима на фотографији изгледа приближно људске величине, но заправо се ради о шупљини која је висока само неколико десетака сантиметара, тачније 30×45 сантиметара.

„Ово обележје је настало путем нормалних геолошких процеса”, казао је геолог Санџив Гупта са Универзитета Империјал колеџ у Лондону, а преноси Sky News. Унутар врата видљива је дубока пукотина, што указује на лом у стени. Таквих ломова има и на Марсу и на Земљи и могли су се догодити било када у последњих неколико стотина милиона година.Пукотина има у изобиљу и на Марсу и на Земљи, могу настати и без потреса. На фотографији нема ничег чудног, ради се о нормалном геолошком процесу, рекао је Гупта, који је радио на мисији Curiosity под окриљем НАСА.

Ровер је ова ванземаљска врата снимио 7. маја 2022. на геолошкој локацији познатој као Greenheugh Pediment. Што се тиче чудних открића у свемиру која наликују на ванземаљске структуре, важно је да се не заносимо превише првим фотографијама јер ко зна шта ће показати детаљније снимци. Сетимо се само објекта у облику коцке који је прошле године на Месецу уочио кинески ровер Yutu 2.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

1 коментар

Оставите коментар