МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СНОВИ ПОМАЖУ МОЗГУ

Shutterstock

Ако сте икада сањали неки необичан сан, знајте да је то сасвим нормално.

„Постоји невероватан број теорија о томе зашто сањамо. Али желео сам да скренем пажњу на теорију снова која исте схвата врло озбиљно, а она каже да је искуство сањања разлог зашто сањамо, рекао је Ерик Хоел, професор неуронауке са Универзитета Тафтс који је радио на овој студији. Током обучавања вештачке интелигенције, Хоел је приметио да технологија почиње да приказује податке као тачан приказ онога с чиме ће доћи у контакт. Научници су се против тога борили уношењем хаоса или онога што се формално назива одступање.

Ако вештачка интелигенција вози аутомобил на симулационом тренингу, направиће се окружење које имитира стварност на улици. Хоел је објаснио да тако функционише и мозак, преноси Real Simple. „Изворна инспирација за дубоке неуронске мреже био је мозак. Ако погледате технике које људи користе у регуларизацији дубоког учења, често је случај да те технике имају неке запањујуће сличности са сновима, рекао је.

Једноставно речено, мозак ствара одступања током снова, тако да људи могу боље да разумеју стварност. „Управо необичност снова и њихово одступање од будног искуства даје им њихову биолошку функцију, написао је Хоел. Он је приметио да сличности између вашег стварног живота и снова са одступањем можете да приметите понављањем једног те истог задатка сваки дан. Тада ће ваш мозак створити нову, генерализовану акцију у вашим сновима. „Живот је понекад досадан. Снови су ту да вас спрече да се превише прилагодите нормалном свету, закључио је дотични професор.

звор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар