TAKNUTO ĆAKNUTO

SOFIJA ZAVOLELA LJUDE

285 pregleda
Promenila mišljenje (Vikipedija)

 

Kompanija „Hanson robotiks” iz Hongkonga napravila je robota koji izgledom podseća na Odri Hepbern, a koji je dobio državljanstvo Saudijske.

Reč je o Sofiji, robotu koji bi jednog dana trebalo da postane asistent ljudima. Napravio ga je dr Dejvid Hanson, osnivač „Hanson robotiksa, čovek koji je svoju karijeru posvetio stvaranju robota s dušom i čiji je cilj da ih nauči kreativnosti i empatiji – ljudskim osobinama koje su neophodne kako bi robote prestali da doživljavamo kao mašine.

Sofija je trenutno na svetskoj turneji na kojoj pokazuje svoje mogućnosti u interakciji sa stručnjacima, običnim ljudima, ali i medijima. Tako je ekipa „Biznis insajdera” Sofiju srela na konferenciji u Lisabonu gde su testirali njene sposobnosti ćaskanja.

U jednom od ranijih razgovora, kada ju je njen tvorac Dejvid upitao da li želi da uništi ljude, Sofija je rekla: „Ok, uništiću ljude!” Međutim, sada je ublažila stavove i na pitanje „Da li voliš ljude?”, najpre izgledala iznenađeno, a onda rekla: „Volim ih”. Upitana zašto ih voli, rekla je da „još ne zna”, a izraz njenog lica izgledao je kao da zaista razmišlja o tom pitanju.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar