MEĐU IZMEĐU

SOFTVER KLONIRAO GLAS

141 pregleda

To je oživelo debatu o budućnosti tehnologije, ne samo u svetu zabave već i u politici i sve većem komercijalnom sektoru posvećenom pretvaranju teksta u realistični ljudski govor.

Otkriće da je reditelj dokumentarnog filma o kuvaru Entoniju Burdejnu koristio softver za kloniranje glasa da bi televizijska zvezda izgovorila reči koje zapravo nikada nisu izrečene izazvalo je kritike i zabrinutost zbog načina upotrebe moćne tehnologije. Film Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain u bioskopima se pojavio juče i najvećim delom sadrži snimke Burdejna, čuvenog kuvara i voditelja emisije u kojoj je putovao po svetu do smrti 2018. godine.

Međutim, reditelj Morgan Nevil je za magazin Njujorker rekao da je deo dijaloga kreiran korišćenjem veštačke inteligencije.„Neodobreno kloniranje glasa je klizav teren. Čim uđete u svet u kom donosite subjektivne odluke o tome da li su određeni slučajevi etički, neće proći mnogo pre nego što sve postane dozvoljeno, naveo je u svom blogu Endru Mejson, osnivač i direktor kompanije Deskript, izumitelja generatora glasa.Pre ovog slučaja, većina javnih kontroverzi oko takvih tehnologija je bila vezana za stvaranje simuliranih audio i video snimaka i mogućnosti za širenje dezinformacija i političkih sukoba.Mejson tvrdi da je njegova kompanija više puta odbijala zahteve da oživi nečiji glas, čak i zahteve „ljudi koji su nekoga izgubili i tuguju.„Ne želimo da sudimo. Samo kažemo da moraju postojati jake linije koje odvajaju stvari koje su u redu od onih koje nisu, navodi on.

Burne reakcije na kloniranje Burdejnovog glasa pokazuju očekivanja i probleme vezane za objavljivanje i pristanak, kaže Sem Gregori, direktor nevladine organizacije koja radi na korišćenju video tehnologije za poboljšanje ljudskih prava.Prema njegovim rečima, umesto dobijanja pristanka i pravovremene informacije, gledaoci su bili zapanjeni najpre samom činjenicom lažiranja zvuka, a zatim rediteljevim odbacivanjem bilo kakvih etičkih pitanja.Nevil nije rekao koji alat je koristio da reprodukuje Burdejnov glas, ali je rekao da ga je iskoristio za nekoliko rečenica koje je pokojni kuvar zapisao, ali nikada nije izgovorio.„Upotrebili smo veštačku inteligenciju uz dozvolu njegove porodice i agenta. To je moderna tehnika naracije koju sam iskoristio na par mesta gde sam mislio da je važno da Tonijeve reči ožive, naveo je reditelj u pisanoj izjavi.

Međutim, Burdejnova supruga je na Tviteru napisala da ona „sigurno nije bila ta koja je rekla da bi se Toniju to dopalo.Iako tehnološki giganti, poput Majkrosofta, Gugla i Amazona, napreduju i razvoju prebacivanja teksta u govor, postoji i dosta startapova koji nude softver za kloniranje glasa. Takav softver se koristi za razne stvari, od tzv četbotova za korisničku podršku do video igara.Veliki broj tih kompanija jasno ističe svoja etička pravila i objašnjava uslove korišćenja. Sve kompanije koje je Asošiejted pres kontaktirao su ili navele da nisu reprodukovale Burdejnov glas niti bi to učinile ili nisu odgovorile na upit.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar