MEĐU IZMEĐU

SOLARNA APOKALIPSA

466 pregleda

Solarne oluje predstavljaju ozbiljan rizik za modernu infrastrukturu zbog toga što se savremeno čovečanstvop isuviše oslanja na sofisticiranu elektronsku opremu, na koju može uticati ova pojava svemirskog vremena. Nakon upozorenja minulog vikenda na nailazak neizbežne sunčeveve bure, naučnici predviđaju da su takva zbivanja u stanju da izazovu štetu na mrežama i elektronskoj opremi.

Juha-Peka Luntama, šef kancelarije za svemirske vremenske prilike u Evropskoj svemirskoj agenciji, izjavio je da „nije bilo pitanje da li, već kada će se Zemlja suočiti s potencijalno opasnom sunčevom olujom”. „Niko nije ni pokušao napraviti procenu troškova širom sveta. Ukoliko se dogodi velika sunčeva erupcija, biće pogođen ceo svet”, preneo je list „Dejli star”.

Sunčeve oluje se smatraju jednom od „najvećih pretnji” čovečanstvu, jer mogu da omeetu ili prekinu satelitsko i avionsko navođenje. Brajan Gansler, astrofizičar na Univerzitetu Toronto, upozorio je da „ako zračenje sunčevih bura pogodi Zemlju, ono može srušiti satelite, poremetiti mobilne telefone i druge oblike komunikacije”. Osiguravajuća kompanija „Lojd”izračunala je da će popravljanje oštećene infrastrukture koštati oko 2.353 milijarde dolara!

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar