ARHIMEDOVA TAČKA

SOLŽENJICIN MATEMATIČAR

317 pregleda

Veliki broj osoba koje su postigle značajne uspehe u različitim oblastima kao što su politika, kultura, sport, finansije i drugo, pre nego što su počeli da se bave pomenutim zanimanjima, stekli su diplome ili čak doktorate iz matematike.


Prof. dr Miodrag Petković

Nekoliko poznatih ličnosti su stekli diplome ili čak doktorate iz matematike, ali su napustili ovu oblast i u daljem radu postigli značajne uspehe u politici, kulturi sportu, finansijama i drugim delatnostima. Naglašavamo da se ovo ne odnosi na matematičara koji je pomenut na kraju priloga.

Džon P. Morgan (1837-1913), čuveni bankar i magnat u oblasti čelika i železnice, jedan od biznismena koji je pokrenuo eru industralizacije u SAD, diplomirao je matematiku na Engleskoj visokoj školi u Bostonu. Za vreme boravka u Nemačkoj, sa Univerziteta u Getingenu dobio je poziv da se profesionalno posveti matematici, ali je on ovu ponudu odbio.


Džon P. Morgan, Emanuel Lasker

Emanuel Lasker, svetski šampion u šahu od 1894. do 1921, doktorirao je matematiku na Univerzitetu u Erlangenu 1902. godine. U toku karijere napisao je nekoliko radova iz komutativne algebre. Interesantno je da je njegov mentor bio čuveni matematičar David Hilbert. Jedan od najvećih naučnika svih vremena, Albert Ajnštajn, i Emanuel Lasker bili su dobri prijatelji; Ajnštajn je napisao predgovor za postuhumnu biografiju Laskera, čiji je autor Žak Anak (1942).


Vilijam Peri

Vilijam Peri, američki sekretar za odbranu u vladi Bila Klintona u periodu 1994-1997, diplomirao je matematiku, a zatim stekao master i doktorsku diplomu na Državnom univerzitetu Pensilvanija (Filadelfija). Mentor njegove disertacije bio je čuveni matematičar Džordž Polja. Danas je profesor emeritus na Univerzitetu u Stenfordu.

Slavni ruski pisac Aleksandar Solženjicin (Arhipelag Gulag, Odeljenje za rak), dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1970. godine, diplomirao je na Univerzitetu u Rostovu iz matematike i fizike.

Pevač Art Garfankl iz čuvenog folk-rok dueta Sajmon i Garfankl (Sound of Silence, Scarborough Fair, Bridge Over Trouble Water…) diplomirao je na uglednom Kolumbija univerzitetu. Godine 1967. Garfankl je trebalo da odluči da li da nastavi postdiplomske studije iz matematike ili da ode na turneju s Polom Sajmonom. Znamo koju je odluku doneo. Ne znamo koliko je ovim matematika izgubila ali svet muzike je dobio izvanrednog pevača i tekstopisca.


Art Garfankl


Kolumbija univerzitet u Njujorku (foto M. Petković)

Edmund Huserl (1859-1938) bio je čuveni nemački filozof, osnivač škole fenomenologije. Pre nego što je započeo karijeru filozofa, studirao je matematiku i 1883. odbranio doktorsku disertaciju pod nazivom Beitraege zur Variationsrechnung (Doprinosi varijacionom računu). Mentor mu je bio Leo Kenigsberger.

Britanska teniserka Virdžinija Vejd, koja je pobedila na teniskom Grand slem turniru u Vimbldonu 1977, stekla je diplomu iz matematike na Saseks univerzitetu.

Alberto Fuđimori, bivši predsednik Perua, ima diplomu magistra matematike stečenu na Univerzitetu Viskonsin-Milvoki (SAD).

Paul Verhuven, rođen 1938. u Amsterdamu, veoma je poznat kao filmski režiser većeg broja holivudskih filmova, kao što su Robocop I (1987), Total Recall (1990), Basic Instinct (1992) itd. Manje je poznato da je na Univerzitetu u Lajdenu (najstarijem holandskom) stekao titulu doctorandus iz matematike i fizike, što je danas ekvivalent magistru nauke.


Kora
zon Akino

Korazon Akino, bivša predsednica Filipina, diplomirala je matematiku na koledžu Maunt Sent Vinsent (Bronks, Njujork).

Pol Vulfovic, rođen 1943. u Njujorku, svojevremeno predsednik Svetske banke i zamenik ministra odbrane u vreme Džordža Buša mlađeg, stekao je diplomu iz matematike i hemije 1965. godine na prestižnom Kornel univerzitetu (Itaka, država Njujork).

Pominjemo i dvojicu čuvenih ličnosti koji su započeli studije matematike, ali ih nisu završili. Ruski revolucionar Lav Trocki započeo je studije matematike u Odesi 1897, ali ih nije završio jer je bio uhapšen i proteran u Sibir. Jedan od najboljih košarkaša svih vremena Majkl Džordanje, takođe, započeo studije matematike, ali ga je sport odvojio od diplome matematičara. Čuvena je slika košarkaške zvezde Majkla Džordana s njegovim nastavnikom matematike u čijem potpisu stoji: „ Idi na studije matematike, Majkl, tamo leži lova”.

Mnogi matematičari zauzimali su visok položaj u vladama svojih zemalja služeći kao članovi parlamenta, vojni zapovednici, administratori, savetnici i slično. Na primer, Pjer Simon Laplas i Lazar Karno bili su ministri unutrašnjih poslova za vreme Napoleona. Isak Njutn, najveći naučnik svih vremena, bio je upravnik državne kovnice novca i čuvar kraljevskog pečata. Ovim postavljenjem stekao je plemićku titulu i zarad toga je prestao da se bavi matematikom.

Emil Borel, jedan od kreatora teorije mere i teorije igara, bio je službenik francuske vlade kao ministar mornarice (od 1925. do 1940). Za vreme Drugog svetskog rata radio je za Pokret otpora. Odlikovan je Medaljom Pokreta otpora (1945) i Ordenom legije časti (1950).

Pol Penleve bio je premijer francuske vlade u dva mandata, 1917. i 1925, oba puta po nekoliko meseci. Prethodno je bio profesor matematike na Sorboni gde se svojim rezultatima svrstao u renomirane matematičare u toj meri da je njegov matematički rang svakako bio veći od političkog. Interesantno je pomenuti da je Penleve, zajedno sa Ermitom (predsednik Komisije) i Pikarom, bio član Komisije za odbranu doktorske disertacije (1894) našeg čuvenog matematičara Mihaila Petrovića (videti naslovnu stranu Petrovićeve disertacije na slici).


Naslovna strana doktorske
disertacije Mihaila Petrovića

Prisetimo se s nevericom i užasom i jednog matematičara-kriminalaca, Teda Kažinskog. On je doktorirao iz matematike na Mičigenskom univerzitetu i ubrzo postao profesor na čuvenom Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju sa samo 25 godina. Publikovao je nekoliko naučnih radova iz oblasti funkcija više promenljivih. Kasnije je napustio ovaj posao, odmetnuo se u planinu i izolovano živeo u jednoj kolibi u Montani u kojoj je ručno pravio improvizovane bombe i anonimno ih slao na slučajno odabrane adrese. U periodu od 1978. do 1995. poslao je 16 bombi od kojih su poginule tri osobe, a 23 ih je ranjeno. Posle jedne od najopsežnijih akcija u istoriji FBI-ja uhapšen je i osuđen na doživotnu robiju.

O autoru

administrator

Ostavite komentar