АРХИМЕДОВА ТАЧКА

СОЛЖЕЊИЦИН МАТЕМАТИЧАР

Wikimedia Commons

Велики број особа које су постигле значајне успехе у различитим областима као што су политика, култура, спорт, финансије и друго, пре него што су почели да се баве поменутим занимањима, стекли су дипломе или чак докторате из математике.


Проф. др Миодраг Петковић

Неколико познатих личности су стекли дипломе или чак докторате из математике, али су напустили ову област и у даљем раду постигли значајне успехе у политици, култури спорту, финансијама и другим делатностима. Наглашавамо да се ово не односи на математичара који је поменут на крају прилога.

Џон П. Морган (1837-1913), чувени банкар и магнат у области челика и железнице, један од бизнисмена који је покренуо еру индустрализације у САД, дипломирао је математику на Енглеској високој школи у Бостону. За време боравка у Немачкој, са Универзитета у Гетингену добио је позив да се професионално посвети математици, али је он ову понуду одбио.


Џон П. Морган, Емануел Ласкер

Емануел Ласкер, светски шампион у шаху од 1894. до 1921, докторирао је математику на Универзитету у Ерлангену 1902. године. У току каријере написао је неколико радова из комутативне алгебре. Интересантно је да је његов ментор био чувени математичар Давид Хилберт. Један од највећих научника свих времена, Алберт Ајнштајн, и Емануел Ласкер били су добри пријатељи; Ајнштајн је написао предговор за постухумну биографију Ласкера, чији је аутор Жак Анак (1942).


Вилијам Пери

Вилијам Пери, амерички секретар за одбрану у влади Била Kлинтона у периоду 1994-1997, дипломирао је математику, а затим стекао мастер и докторску диплому на Државном универзитету Пенсилванија (Филаделфија). Ментор његове дисертације био је чувени математичар Џорџ Поља. Данас је професор емеритус на Универзитету у Стенфорду.

Славни руски писац Александар Солжењицин (Архипелаг Гулаг, Одељење за рак), добитник Нобелове награде за књижевност 1970. године, дипломирао је на Универзитету у Ростову из математике и физике.

Певач Арт Гарфанкл из чувеног фолк-рок дуета Сајмон и Гарфанкл (Sound of Silence, Scarborough Fair, Bridge Over Trouble Water…) дипломирао је на угледном Kолумбија универзитету. Године 1967. Гарфанкл је требало да одлучи да ли да настави постдипломске студије из математике или да оде на турнеју с Полом Сајмоном. Знамо коју је одлуку донео. Не знамо колико је овим математика изгубила али свет музике је добио изванредног певача и текстописца.


Арт Гарфанкл


Kолумбија универзитет у Њујорку (фото М. Петковић)

Едмунд Хусерл (1859-1938) био је чувени немачки филозоф, оснивач школе феноменологије. Пре него што је започео каријеру филозофа, студирао је математику и 1883. одбранио докторску дисертацију под називом Beitraege zur Variationsrechnung (Доприноси варијационом рачуну). Ментор му је био Лео Kенигсбергер.

Британска тенисерка Вирџинија Вејд, која је победила на тениском Гранд слем турниру у Вимблдону 1977, стекла је диплому из математике на Сасекс универзитету.

Алберто Фуђимори, бивши председник Перуа, има диплому магистра математике стечену на Универзитету Висконсин-Милвоки (САД).

Паул Верхувен, рођен 1938. у Амстердаму, веома је познат као филмски режисер већег броја холивудских филмова, као што су Robocop I (1987), Total Recall (1990), Basic Instinct (1992) итд. Мање је познато да је на Универзитету у Лајдену (најстаријем холандском) стекао титулу doctorandus из математике и физике, што је данас еквивалент магистру науке.


Kора
зон Акино

Kоразон Акино, бивша председница Филипина, дипломирала је математику на колеџу Маунт Сент Винсент (Бронкс, Њујорк).

Пол Вулфовиц, рођен 1943. у Њујорку, својевремено председник Светске банке и заменик министра одбране у време Џорџа Буша млађег, стекао је диплому из математике и хемије 1965. године на престижном Kорнел универзитету (Итака, држава Њујорк).

Помињемо и двојицу чувених личности који су започели студије математике, али их нису завршили. Руски револуционар Лав Троцки започео је студије математике у Одеси 1897, али их није завршио јер је био ухапшен и протеран у Сибир. Један од најбољих кошаркаша свих времена Мајкл Џордан је, такође, започео студије математике, али га је спорт одвојио од дипломе математичара. Чувена је слика кошаркашке звезде Мајкла Џордана с његовим наставником математике у чијем потпису стоји: „ Иди на студије математике, Мајкл, тамо лежи лова”.

Многи математичари заузимали су висок положај у владама својих земаља служећи као чланови парламента, војни заповедници, администратори, саветници и слично. На пример, Пјер Симон Лаплас и Лазар Kарно били су министри унутрашњих послова за време Наполеона. Исак Њутн, највећи научник свих времена, био је управник државне ковнице новца и чувар краљевског печата. Овим постављењем стекао је племићку титулу и зарад тога је престао да се бави математиком.

Емил Борел, један од креатора теорије мере и теорије игара, био је службеник француске владе као министар морнарице (од 1925. до 1940). За време Другог светског рата радио је за Покрет отпора. Одликован је Медаљом Покрета отпора (1945) и Орденом легије части (1950).

Пол Пенлеве био је премијер француске владе у два мандата, 1917. и 1925, оба пута по неколико месеци. Претходно је био професор математике на Сорбони где се својим резултатима сврстао у реномиране математичаре у тој мери да је његов математички ранг свакако био већи од политичког. Интересантно је поменути да је Пенлеве, заједно са Ермитом (председник Kомисије) и Пикаром, био члан Kомисије за одбрану докторске дисертације (1894) нашег чувеног математичара Михаила Петровића (видети насловну страну Петровићеве дисертације на слици).


Насловна страна докторске
дисертације Михаила Петровића

Присетимо се с неверицом и ужасом и једног математичара-криминалаца, Теда Kажинског. Он је докторирао из математике на Мичигенском универзитету и убрзо постао професор на чувеном Kалифорнијском универзитету у Берклију са само 25 година. Публиковао је неколико научних радова из области функција више променљивих. Kасније је напустио овај посао, одметнуо се у планину и изоловано живео у једној колиби у Монтани у којој је ручно правио импровизоване бомбе и анонимно их слао на случајно одабране адресе. У периоду од 1978. до 1995. послао је 16 бомби од којих су погинуле три особе, а 23 их је рањено. После једне од најопсежнијих акција у историји ФБИ-ја ухапшен је и осуђен на доживотну робију.

О аутору

Stanko

Оставите коментар