MEĐU IZMEĐU

SPAS ZA NESTANAK STRUJE

534 pregleda

„Patent za skladištenje čiste energije” koji je napravio tim studenata beogradskog Elektrotehničkog fakulteta je među 10 najboljih svetskih inovativnih energetskih uređaja za budućnost.

Sa tim patentom naši studenti stigli su do finala internacionalnog takmičenja „Fjučer enerdži čelendž” koje će biti u julu u Pekingu. U radionici ETF-a još ima mašina sa početka prošlog veka, a naši studenti naprvili su „uređaj za budućnost”. Njihov „Patent za skadištenje energije” može da pokrene električna vozila i čamace, a veoma je pogodan da u kriznim situcijama snabdeva strujom prioritetne potrošače – bolnice, pekare, vodovod, škole ali i građane.

„Pomoću našeg uređaja stanovnici neke stambene zgrade će moći da se snabdevaju električnom energijom u trenucima kada u mreži nestane struje”, kaže Ivan Petrić, vođa studentskog tima ETF-a u Beogradu.

Pred finale svetskog takmičenja
unapređuju svoj uređaj jer ih u Pekingu
čeka oštra konkurencija. Takmičiće
se sa kolegama deset najprestižnijih
elektrotehničkih univerziteta
iz Nemačke, Amerike, Indije, Kine…

„U laboratorijama Elektrotehničkog fakulteta imamo dugogodišnju praksu
da okupljamo studente treće i četvrte godine u timove od 10 ili 15 studenata gde oni rade na razvoju praktičnih projekta, projekta koji imaju primenu”, objašnjava Slobodan Vukosavić, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Pred finale svetskog takmičenja unapređuju svoj uređaj jer ih u Pekingu čeka oštra konkurencija. Takmičiće se sa kolegama deset naprestižnjih elektrotehničkih univerziteta iz Nemačke, Amerike, Indije, Kine… Studentkinja ETF-a Milica Karajović ističe da su svi imali isti zadatak, ali da je od tima, to jest kreativnosti i predznanja njegovih članova zavisilo do kakvog su rešenja dolazili.

„Mi moramo da zadovoljimo aspekte efikasnog korišćenja energije i aspekte bezbednosti. Takođe, od uređaja se zahteva da bude jako kompaktan odnosno, mali da bi zauzimao što manje prostora i da zadovolji aspekte buke”, navodi Aleksandar Milić, asistent na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

Put za Kinu košta pa uporedo sa završnim testiranjem uređaja rade na prikupljuju novaca i zahvalni su na podršci. Asistent Elektrotehničkog fakulteta Lazar Mlađenović ističe da je odziv bio sasvim solidan za sada, ali da to nije dovoljno, te da bi timu svaka buduća pomoć bila dobrodošla da bi što veći broj članova tima otišao na takmičenje. Naši inženjeri elektrotehnike traženi su u inostrastvu. I neki iz ovog tima već imaju ponude ali kažu, cilj im je da se dokažu u Srbiji.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar