MEĐU IZMEĐU

SPAS ZA UGROŽENI KORAL

129 pregleda
EPA

Naučnici su uspešno uzgojili ugroženu vrstu korala nadajući se da će obnoviti oštećene koralne grebene uz obalu Floride kojima prieti relativno nova bolest.Grebeni na Floridi i Karibima suočavaju se s rastućom pretnjom uništenja zbog bolesti koja lišava korale njihove boje i na kraju dovodi do odumiranja.

Centar za spasavanje korala na Floridi poslednjih je sedmica uzgojio stotine novih korala koji pripadaju vrsti kaktusnog korala u udanju od 185 kvadratnih metara, u kojem se nalazi ukupno 18 vrsta floridskih korala ugroženih bolešću.Postoji potencijal za razmnožavanje ovih korala… Tako da bi se mogli neki vratiti u divljinu, rekao je Džastin Zimerman, rukovodilac Centra za spasavanje korala na Floridi.

Bolest gubitka koralnog tkiva prvi put uočena je u blizini Majamija 2014, a do 2017. proširila se na najseverniji greben Floride i kasnije na Ki Vest na jugu.Koralne vrste koje zahvati ta bolest imaju stopu odumiranja od 66-100 posto, što je čini smrtonosnijom od poznatijeg fenomena izbeljivanja koji je obično uzrokovan višim temperaturama vode povezanim s klimatskim promenama.

Bolest gubitka koraljnog tkiva predstavlja još jednu pretnju svetskim koralnim grebenima, koji se već suočavaju s egzistencijalnim opstankom zbog klimatskih promjena.Veliki broj potomaka koje proizvedu spašeni korali biće neophodan za obnovu floridskog koralnog grebena, rekao je il Mekre iz Komisije za očuvanje riba i divljih životinja Floride.Globalna mreža za praćenje koraljnih grebena (GCRMN), koju podržava UN, u oktobru je objavila da je 14 posto svetskih korala na grebenima već izgubljeno između 2009. i 2018.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar