LESTVICE ŽIVOTA

SPASONOSNA SPRAVICA

297 pregleda

Jedna od tajni kovida-19 jeste zašto nivo kiseonika u krvi može pasti na opasno niske iznose, a da pacijent to ne primeti. To je poznato kao tiha hipoksija”.

Zbog toga pacijenti dolaze u bolnicu u znatno gorem zdravstvenom stanju nego što shvataju, a u nekim slučajevima i prekasno za delotvorno lečenje. No, potencijalno spasonosno rešenje u vidu pulsnog oksimetra omogućava pacijentima da prate kiseonik kod kuće, a to košta samo dvadesetak funti, piše Bi-Bi-Si.

Pulsni oksimetar navlači se na srednji prst i emituje svetlost u telu. Prema količini apsorbovane svetlosti meri visinu kiseonika u krvi. U Engleskoj se takvi uređaji daju osobama s kovidom-19 starijim od 65 godina, mlađima koji imaju druge zdravstvene probleme ili osobama za koje lekari prociene da im je potreban. Iznos kiseonika meri se triput dnevno.

Pulsni oksimetar koristi se za visokorizične kovid-pacijente u Velikoj Britaniji, a mnogi lekari smatraju da bi svako trebalo da kupiti taj uređaj.Normalan iznos kiseonika u krvi je od 95 do 100 odsto.Primali smo pacijente s kovidom-19 koji su imali od 70 do 80 posto kiseonika u krvi. Bilo je to zaista neobično i zastrašujuće otkriće koje nas je nagnalo da preispitamo ono što radimo”, kaže dr Met Inada-Kim, specijalista za akutnu medicinu u Hempšajru, koji je postao rukovodilac nacionalnog projekta Covid Oximetry@home.

Pulsni oksimetar navlači se na srednji prst i emituje svetlost u telu. Prema količini apsorbovane svetlosti meri visinu kiseonika u krvi. U Engleskoj se takvi uređaji daju osobama s kovidom-19 starijim od 65 godina, mlađima koji imaju druge zdravstvene probleme ili osobama za koje lekari prociene da im je potreban. Iznos kiseonika meri se triput dnevno. Ako padne ispod 93 ili 94 posto, potrebno je pozvati lekara porodične medicine. Ukoliko padne ispod 92 postotaka, odmah treba zatražiti hitni prijem ili pozvati Hitnu pomoć. Studije koje još nisu prošle nezavisnu recenziju pokazale su da i mali pad razine kiseonika ispod 95 odsto može povećati rizik od umiranja.

„Smisao cele ove strategije jeste sprečavanje teških oboljenja, odnosno primanje pacijenata u situacijama kad im još možemo delotvorno pomoći”, rekao je dr Inada-Kim. Kris Haris (70) bio je jedan od prvih pacijenata u ovom projektu. U novembru prošle godine lečio se od urinarne infekcije, ali je dobio neočekivane simptome gripa, pa ga je porodični lekar poslao na testiranje na kovid-19. Bio je pozitivan.

„Nije mi problem priznati da sam zaplakao, bilo je to vrlo stresno i zastrašujuće vrijeme”, rekao je Haris za Bi-BiSi. Visina kiseonika u njegovoj krvi pala je nekoliko procenata ispod normale, pa je nakon razgovora s kućnim lekarom pošao u bolnicu. U tom trenutku još se osećao dobro, ali stvari su se počele menjati dan nakon što je primljen.Počeo sam otežano disati i imao sam visoku temperaturu, a kako su dani prolazili, isnos kiseonika postupno se smanjivao i pao na 80 posto”, objasnio je Haris, kome nije bila potrebana intenzivna nega i na kraju se sasvim oporavio.Otišao sam u bolnicu u poslednji trenutak i to je zastrašujuće. Pulsni oksimetar bio je taj koji me naterao da dođem u bolnicu, inače bih sedeo kod kuće misleći da ću se oporaviti. Zaista sam imao sreće i zbog toga sam vrlo zahvalan.”

Njegova porodična lekarka dr Kerolajn O’Kifi kaže kako primećuje ogroman porast broja ljudi kod kojih se na ovaj način prati iznos kiseonika u telu: Na Božić smo imali 44 pacijenta pod nadzorom, a danas ih je već 160. Morali smo učetverostručiti broj delatnika u poslednje dve sedmice.”

Engleski sistem javnog zdravstva (NHS) nabavio je 300.000 pulsnih oksimetara. Dr Inada-Kim kaže da nema konačnih dokaza da ova sprava spasava živote i da će se o tome više znati do aprila ove godine. No prvi pokazatelji su pozitivni.Ono što primećujemo to su kraći boravci u bolnicama, bolje preživljavanje i smanjenje pritiska na hitne službe”, rekao je Inada-Kim, koji je toliko uveren u ulogu pulsnog oksimetra u suzbijanju tihe hipoksije da je naglasio da bi svi trebalo da razmisle o kupovini.

„Ja bih to učinio, a znam i mnoge kolege koji su ih kupili i podelili svojim bližnjima”, zaključio je Inada-Kim i dodao da treba proveriti imaju li uređaji oznaku CE i da treba izbjegavati aplikacije na mobilnim telefonima zato što nisu pouzdane.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar