ЛЕСТВИЦЕ ЖИВОТА

СПАСОНОСНА СПРАВИЦА

123rf

Једна од тајни ковида-19 јесте зашто ниво кисеоника у крви може пасти на опасно ниске износе, а да пацијент то не примети. То је познато као тиха хипоксија”.

Због тога пацијенти долазе у болницу у знатно горем здравственом стању него што схватају, а у неким случајевима и прекасно за делотворно лечење. Но, потенцијално спасоносно решење у виду пулсног оксиметра омогућава пацијентима да прате кисеоник код куће, а то кошта само двадесетак фунти, пише Би-Би-Си.

Пулсни оксиметар навлачи се на средњи прст и емитује светлост у телу. Према количини апсорбоване светлости мери висину кисеоника у крви. У Енглеској се такви уређаји дају особама с ковидом-19 старијим од 65 година, млађима који имају друге здравствене проблеме или особама за које лекари проциене да им је потребан. Износ кисеоника мери се трипут дневно.

Пулсни оксиметар користи се за високоризичне ковид-пацијенте у Великој Британији, а многи лекари сматрају да би свако требало да купити тај уређај. Нормалан износ кисеоника у крви је од 95 до 100 одсто.Примали смо пацијенте с ковидом-19 који су имали од 70 до 80 посто кисеоника у крви. Било је то заиста необично и застрашујуће откриће које нас је нагнало да преиспитамо оно што радимо”, каже др Мет Инада-Kим, специјалиста за акутну медицину у Хемпшајру, који је постао руководилац националног пројекта Covid Oximetry@home.

Пулсни оксиметар навлачи се на средњи прст и емитује светлост у телу. Према количини апсорбоване светлости мери висину кисеоника у крви. У Енглеској се такви уређаји дају особама с ковидом-19 старијим од 65 година, млађима који имају друге здравствене проблеме или особама за које лекари проциене да им је потребан. Износ кисеоника мери се трипут дневно. Ако падне испод 93 или 94 посто, потребно је позвати лекара породичне медицине. Уколико падне испод 92 постотака, одмах треба затражити хитни пријем или позвати Хитну помоћ. Студије које још нису прошле независну рецензију показале су да и мали пад разине кисеоника испод 95 одсто може повећати ризик од умирања.

„Смисао целе ове стратегије јесте спречавање тешких обољења, односно примање пацијената у ситуацијама кад им још можемо делотворно помоћи”, рекао је др Инада-Kим. Крис Харис (70) био је један од првих пацијената у овом пројекту. У новембру прошле године лечио се од уринарне инфекције, али је добио неочекиване симптоме грипа, па га је породични лекар послао на тестирање на ковид-19. Био је позитиван.

„Није ми проблем признати да сам заплакао, било је то врло стресно и застрашујуће вријеме”, рекао је Харис за Би-БиСи. Висина кисеоника у његовој крви пала је неколико процената испод нормале, па је након разговора с кућним лекаром пошао у болницу. У том тренутку још се осећао добро, али ствари су се почеле мењати дан након што је примљен.Почео сам отежано дисати и имао сам високу температуру, а како су дани пролазили, иснос кисеоника поступно се смањивао и пао на 80 посто”, објаснио је Харис, коме није била потребана интензивна нега и на крају се сасвим опоравио.Отишао сам у болницу у последњи тренутак и то је застрашујуће. Пулсни оксиметар био је тај који ме натерао да дођем у болницу, иначе бих седео код куће мислећи да ћу се опоравити. Заиста сам имао среће и због тога сам врло захвалан.”

Његова породична лекарка др Керолајн О’Kифи каже како примећује огроман пораст броја људи код којих се на овај начин прати износ кисеоника у телу: На Божић смо имали 44 пацијента под надзором, а данас их је већ 160. Морали смо учетверостручити број делатника у последње две седмице.”

Енглески систем јавног здравства (NHS) набавио је 300.000 пулсних оксиметара. Др Инада-Kим каже да нема коначних доказа да ова справа спасава животе и да ће се о томе више знати до априла ове године. Но први показатељи су позитивни.Оно што примећујемо то су краћи боравци у болницама, боље преживљавање и смањење притиска на хитне службе”, рекао је Инада-Kим, који је толико уверен у улогу пулсног оксиметра у сузбијању тихе хипоксије да је нагласио да би сви требало да размисле о куповини.

„Ја бих то учинио, а знам и многе колеге који су их купили и поделили својим ближњима”, закључио је Инада-Kим и додао да треба проверити имају ли уређаји ознаку CE и да треба избјегавати апликације на мобилним телефонима зато што нису поуздане.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар