LESTVICE ŽIVOTA

SPERMAGEDON NA ZAPADU

264 pregleda

Sve lošija ishrana mogla bi da bude glavni krivac za smanjenje broja spermatozoida kod muškaraca, pokazala je studija Harvarda. Naučnici su ovaj problem nazvali „spermagedon, a rezultate do kojih su došli – šokantnim, apelujući na početak buđenja i preduzimanje mera za rešenje ovog problema koji je pogodio samo zapadnu civilizaciju.

 Studija je otkrila da muškarci koji prekomerno konzumiraju brzu hranu imaju i do 25 odsto manji broj aktivnih spermatozoida od onih koji su jeli zdravo, piše „Dejli mejl”. Naučnici su analizirali uticaj ishrane na mušku spermu i zaključili kako je „spermagedon” uveliko prouzrokovan nezdravim navikama u ishrani.

Ljubitelji pica, pomfrita i poslastica imaju za četvrtinu niži broj spermatozoida od onih koji jedu puno voća, ribe i povrća. Njihov broj spermatozoida, što se još uzima i kao mera plodnosti muškarca, u proseku iznosi oko 122 miliona u poređenju sa 167 miliona kod muškaraca sa zdravom ishranom. To otkriće objavljeno je u časopisu JAMA Network Open, s naglaskom da moderan način života vodi u drastičan pad plodnosti. Otkriveno je da kvalitet sperme polako i sigurno pada u zapadnim zemljama u proteklih nekoliko decenija, kada smo istovremeno postali sve deblji i manje aktivni.

Tačan procenat pada relativnog broja spermatozoida koji su utvrdili zapravo je 59,3 odsto, i to u razdoblju od 1971. Do 2011. Delovi sveta koji su se pokazali kao problematični, zapravo su redom razvijene zemlje, odnosno Evropa, Severna Amerika, Australija i Novi Zeland.

Analizirane su četiri grupe muškaraca s obzirom na njihovu ishranu, a uopšteno ukupni broj spermatozoida iznosi 140 miliona po mililtru. Normalan raspon se, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, smatra od 40 do 300 miliona spermatozoida po mililitru.

Brza hrana (Pexels)

 Broj spermatozoida kod muškaraca na Zapadu u poslednjih 40 godina pao je za 60 odsto, otkriva naučno istraživanje koje još jednom dokazuje da moderni svet uništava zdravlje muškaraca, piše „Dejli mejl”. Naučni članak objavljen je u Human Reproduction Update, a naučnici koji su radili na istraživanju su iz Izraela, SAD, Danske, Brazila i Španije. Tačan procenat pada relativnog broja spermatozoida koji su utvrdili zapravo je 59,3 odsto, i to u razdoblju od 1971. do 2011. Delovi sveta koji su se pokazali kao problematični, zapravo su redom razvijene zemlje, odnosno Evropa, Severna Amerika, Australija i Novi Zeland.

Ovaj trend istovremeno se ne primećuje u drugim delovima sveta – u Južnoj Americi, Africi, Aziji, gde su odgovarajuće studije takođe urađene. Jedan od stručnjaka koji je istraživanje komentarisao rekao je da je ono bilo najpotpunije do sada”.

Pesticidi, hemikalije koje remete hormone, ishrana, stres, pušenje i gojaznost redom su povezani sa ovim problemom. A on je, dalje, povezan s nizom drugih bolesti poput raka testisa. Naučnici zaključuju i da stopa pada broja spermatozoida ne pokazuje znakove zaustavljanja u poslednjih nekoliko godina.

Ovaj trend istovremeno se ne primećuje u drugim delovima sveta – u Južnoj Americi, Africi, Aziji, gde su odgovarajuće studije takođe urađene. Jedan od stručnjaka koji je istraživanje komentarisao rekao je da je ono bilo „najpotpunije do sada”. Podatke je nazvao „šokantnima”, kao i „pozivom na buđenje” za hitnim istraživanjem razloga takvih trendova.

 Dodatni problem je uočena povezanost hemikalija sa učestalošću raka testisa, broja dece rođene sa samo jednim testisom, s muškim pubertetom i uopšte nivoima testosterona kod muškaraca. Što se tiče problema s hormonima, naučnici posle ove studije više nego ikad ranije sumnjaju da s tim, između ostalog, ima veze i pušenje majki tokom trudnoće. Smanjivanje nivoa spermatozoida prvi put je registrovano pre 25 godina.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar