MEĐU IZMEĐU

SPREJ LEČI MIGRENU

339 pregleda
Getty Images

Tokom studije otkriveno je da lek olakšava bol već za 15 minuta.

Američki farmaceutski div „Fajzer je objavio da je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila za upotrebu njihovog brzođelujućeg sprej za nos namenjen lečenju migrene. Iz kompanije kažu da očekuju da će lek, koji se prodaje pod imenom Zavzpret, biti dostupan u apotekama u julu ove godine. Odobrenje označava značajan napredak za ljude s migrenom, rekla je Andžela Hvang, glavna komercijalna direktorka.

Sprovedena studija otkrila je u trećoj fazi da je nekim osobama, koje pate od migrene, olakšan bol već za 15 minuta.Kao sprej za nos s brzom apsorpcijom, novi lek nudi alternativnu opciju lečenja ljudi kojima je potrebno ublažavanje bola i onihšto ne smeju uzimati oralne medikamente zbog mučnine ili povraćanja, izjavila je Ketlin Malin, pomoćnica medicinskog direktora Instituta za neurologiju i glavobolju Nove Engleske.

Lečenje glavobolje, za koje se uopšteno koriste oralni lekovi, dvostruko je slepo testirano na uzorku od 1.405 ljudi, pri čemu je polovina uzimala jednu dozu spreja, a polovina placebo. U studiji je utvrđeno je da sprej značajno smanjio bol dva sata nakon početka migrene koja, osim što često uzrokuje jake glavobolje, može uključivati mučninu i osetljivost na svetlo ili buku. „Fajzerje kupio Zavzpret, takođe poznat kao Zavegepant, prošle godine za 10 milijardi dolara od kompanije Biohaven, zajedno s drugim lekovima za migrenu.

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar