MEĐU IZMEĐU

SPREJEVI ZA NOS OPASNI

499 pregleda
Shutterstock

Ako vam je često zapušen nos, naročito u sezoni alergija koja već počinje, kapi za nos mogu da zgledaju kao brzo rešenje. U mnogim slučajevima to i jesu, sve dok ih pravilno koristite.Zapušen nos najčešće dolazi u paketu sa prehladom i gripom, a mnogima je sigurno najgori i najdosadniji simptom s kojim moraju da se nose.

Osim što otežava disanje, zapušen nos može da utiče i na kvalitet sna. Kapi za nos mogu da se čine kao brzo i jednostavno rešenje. U mnogim slučajevima i jesu, sve dok ih pravilno koristite. Ako se predugo oslanjate na sprej za nos, mogli biste sebi da stvoriti više štete nego pomoći.Na tržištu postoji nekoliko vrsta sprejeva za nos. Svi oni leče isti problem, ali se koriste za različite uzroke.„Postoji nekoliko kategorija sprejeva za nos, ali oni koji se najčešće koriste su sprejevi na bazi steroida za alergije ili dugotrajnu upotrebu i brzodelujući nazalni dekongestivi”, rekao je otorinolaringolog i laringolog dr Omid Medizadeh za Huffpost.

Sprejevi za nos koji se baziraju na steroidima pomažu u smanjenju upale i sluzi u nosu koja prouzrokuje začepljenost.„Dekongestivni sprejevi za nos deluju tako što sužavaju krvne sudove u nosu”, objašnjava dr Darija Long Gilspi, doktorka hitne medicine. To dovodi do manjeg dotoka krvi u nosno tkivo, a time i do manjeg oticanja i začepljenja.O sprejevima za nos postoji i teorija da, kada ih koristite predugo, možete da postanete zavisni, što će rezultirati češćim zapušavanjem.

„To je uobičajeno uverenje. Mnogi ljudi nisu svesni koji sprejevi za nos povećavaju rizik od oporavka i koji su sigurni za duže korišćenje. Dekongestivni sprejevi za nos posebno povećavaju rizik od povratka zapušenog nosa jer sužavaju krvne sudove i tkiva koja tako brzo prouzrokuju oticanje”, naglašava Medizadeh.Ako stalno koristite ovakav lek, kada prekinete sa korišćenjem tkivo će postati zavisno od hemikalija. To je ono što stvara povratnu kongestiju koja bi mogla da bude čak i gora od početnog otoka.„Klinički, to se naziva povratna hiperemija sluznice, što znači da umesto smanjenog protoka krvi, zapravo dobijate povećanje protoka krvi, prouzrokujući trajnu blokadu koja se više ne poboljšava dekongestivima”, dodaje Long Gilspi. „Nemojte koristiti nazalne dekongestive duže od tri danajer možete da se suočite s povratnim začepljenjem.”

(N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar