MEĐU IZMEĐU

SPRINTERI IZ DOBA JURE

177 pregleda
Ilustracija

Jedni od najvećih grabljivaca svoga vremena takođe su bili i veoma brzi!

Potencijalna brzina za koju su ovi dvonožni dinosaurusi postizali još je predmet rasprave.Naučnici sa Univerziteta La Rioja otkrili su otiske stopala dinosaurusa sposobnih da dostignu rekordnu brzinu. Živeli su pre 120 miliona godina na teritoriji današnje Španije i pripadali su istoj grupi kao alosaurusi.Brzina kretanja teropoda još nije precizno utvrđena: na osnovu drugačijeg skupa podataka, stručnjaci je procenjuju od 5 do 20 metara u sekundi.

Međutim, sve je ostalo na nivou hipoteza: nijedna od savremenih životinja nema istu anatomiju, a ptice se, iako imaju dosta sličnosti sa ovom drevnom vrstom, zbog sposobnosti letenja i kompaktnje veličine, kreću drugačije.U novom istraživanja pažljivo su ispitivani tragovi, koje je najverovatnije ostavio Carcharodontosauridae,praistorijska životinja čija je veličina varirala od 6 do 14 metara. Oni su u ranom i srednjem periodu krede bili najveći predatori.

Da bi izračunali njihovu brzinu, naučnici su izmerili veličinu otisaka stopala dve jedinke, upoređujući ovu brojku s visinom njihovih kukova i dužinom koraka. Ispostavilo se da je jedan od dinosaurusa postizao brzinu od 23,4 do 37,1 kilometara na sat, dok je drugi trčao brže: od 31,7 do 44,6 kilometara na sat (do 12 metara u sekundi). Ako su poslednja merenja tačna, onda ovaj dinosaurus postaje jedan od tri najbrža teropoda na svetu.Štaviše: jedan od pravaca otisaka stopala pokazuje glatko i konstantno povećanje brzine, a drugi oštru promenu smera trčanja. To znači da je životinja bila u stanju da izvodi različite manevre dok trči.

(Ilustracije Pablo Navaro-Lorbés/Scientific reports)

(Izvor Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar