МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СПРЖИ ДРОН ЗА 5 СЕКУНДИ

Пересвет

Пересвет

Русија је открила да користи нову генерацију снажног ласерског оружја у Украјини за спаљивање дронова и да размешта тајно оружје да би се супротставила великој количини западног оружја које се испоручује тој суседној земљи. Руски председник Владимир Путин представио је 2018. године низ нових оружја, укључујући нову интерконтиненталну балистичку ракету, нуклеарне подводне дронове, надзвучно оружје и ново ласерско оружје. Но мало тога се зна о новом ласерском оружју. Путин је споменуо једно од њих – Пересвет, названо по средњовековном руском православном монаху Александру Пересвету који је убијен у борби.

Јуриј Борисов, заменик премијера задужен за војни развој, рекао је на конференцији у Москви да је Пересвет већ распоређен и да би могао заслепити сателите до 1.500 километара изнад Земље. Додао је да већ постоје снажнији руски системи који могу спржити дронове и другу опрему. У минули уторак спроведено је тестирање оружја којим је спржен дрон удаљен пет километара у року од пет секунди. Ако Пересвет може заслепити, онда нова генерација ласерског оружја доводи до физичког уништења мете – топлотног уништења, они сагоре, рекао је Борисов за руску државну телевизију. На упит користи ли се такво оружје у Украјини, одговорио је: Да. Први прототипови се већ користе, а оружје је названо Задира.

Готово се ништа не зна о Задири, но руски медији су 2017. објавили да је државна нуклеарна корпорација Росатом помогла у развоју тог оружја у склопу програма за стварање оружја на новим физичким принципима, познатих под руским акронимом ОНФП. Осим предности у конвенционалном ратовању, засљепљујући извиђачки системи имају стратешки утицај јер се сателити користе за праћење интерконтиненталних балистичких пројектила који носе нуклеарно оружје. Борисов је рекао да се управо вратио из Сарова, затвореног града у области Нижниј Новгород, некад познатог као Арзамас-16 зато што је био толико тајанствен, а који је средиште истраживања руског нуклеарног оружја. Изјавио је да ће нова генерација ласерског оружја у коначном заменити конвенционално оружје.

(Илустрација Правда Репорт/Yоutube)

(Извор Зимо)

О аутору

Stanko

Оставите коментар