MEĐU IZMEĐU

SPUTNJIK REČ 2021. GODINE

165 pregleda
Twitter

 

Državni institut za ruski jezik „Aleksandar Puškin proglasio ju je za reč godine, izjavio je prorektor za nauku, naučni rukovodilac projekta „Reč godine Mihail Osadčij.

„Prema rezultatima analize, na prvom mestu našla se reč sputnjik. Ove godine je upotrebljivana devet puta češće nego ranije. Ta reč je tesno povezana sa nazivom ruske vakcine protiv virusa korona ,sputnjik ve’ (Sputnik V). Veća učestalost upotrebe uslovljena je širokim diskusijama na temu vakcinacije i priznavanja ruske vakcine u inostranstvu“, objasnio je stručnjak.

Drugo mesto zauzela je reč Avganistan. Prema rečima eksperta, ta reč se upotrebljava 6,5 puta češće od drugih. Taj eksplozivni rast njene upotrebe izazvale su rasprave o dešavanjima u toj zemlji, konstatovao je. „Severni tok se našao se na trećem mestu istraživanja – učestalost upotrebe sintagme porasla je pet puta. Na četvrtom mestu je reč popis, a na petom impičment.

Pored toga, zabeležena je četvorostruko veća upotreba reči kju-ar kod, zatim antivakser (trostruko veća upotreba).Pad učestalosti u odnosu na prethodne četiri godine pokazale su reči izbori, neradni i mortalitet, dodao je Osadčij.Inače, Institut svake godine sumira rezultate istraživanja „Reč godine. Kao izvore koristi tekstove ruskojezičnih medija i objave na društvenim mrežama.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar