МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СПУТЊИК РЕЧ 2021. ГОДИНЕ

Twitter

Twitter

 

Државни институт за руски језик „Александар Пушкин прогласио ју је за реч године, изјавио је проректор за науку, научни руководилац пројекта „Реч године Михаил Осадчиј.

„Према резултатима анализе, на првом месту нашла се реч спутњик. Ове године је употребљивана девет пута чешће него раније. Та реч је тесно повезана са називом руске вакцине против вируса корона ,спутњик ве’ (Sputnik V). Већа учесталост употребе условљена је широким дискусијама на тему вакцинације и признавања руске вакцине у иностранству“, објаснио је стручњак.

Друго место заузела је реч Авганистан. Према речима експерта, та реч се употребљава 6,5 пута чешће од других. Тај експлозивни раст њене употребе изазвале су расправе о дешавањима у тој земљи, констатовао је. „Северни ток се нашао се на трећем месту истраживања – учесталост употребе синтагме порасла је пет пута. На четвртом месту је реч попис, а на петом импичмент.

Поред тога, забележена је четвороструко већа употреба речи кју-ар код, затим антиваксер (троструко већа употреба). Пад учесталости у односу на претходне четири године показале су речи избори, нерадни и морталитет, додао је Осадчиј. Иначе, Институт сваке године сумира резултате истраживања „Реч године. Као изворе користи текстове рускојезичних медија и објаве на друштвеним мрежама.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар