МЕЂУ ИЗМЕЂУ

„СПУТЊИК ВЕ” ДОЖИВОТНО

Спутњик/Алексеј Мајшев

Шеф Државног истраживачког центра за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја Александар Гинцбург нада се да ће вакцинација руском вакцином против короне „спутњик ве (Sputnik V) гарантовати доживотни имунитет.

„Надам се да ће вакцина деловати не годину, две, него доживотно. Вакцинисао сам се два пута, па ето, још да поживим пет, десет година, дуже, рекао је Гинцбург.

Академик се нашалио да ће „своја антитела завештати тестаментом потомцима. Према његовим речима, у оквиру специјалног тестирања особа код којих опадне ниво антитела планирана је поновна вакцинација да би се проверило колико је времена потребно да се поново формира неопходни ниво антитела. „Ако се код њих антитела буду вратила на ниво који штити за два, три, четири дана, значи да су им се образовале меморијске ћелије, односно након прве вакцинације сачуван је њихов имуни одговор. Та испитивања ћемо спроводити годину, годину и по, прецизирао је он.

У Русији је масовна вакцинација против вируса корона започела 18. јануара. Руси се углавном вакцинишу првом регистрованом вакцином против короне на свету „спутњик ве (Sputnik V) која је до сад одобрена за хитну употребу у 59 земаља света са укупном популацијом од преко 1,5 милијарду људи.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар