MEĐU IZMEĐU

„SPUTNJIK VE” EFIKASAN

213 pregleda

Britanski naučni časopis Nature objavio je 6. jula članak u kome se govori da je ruska vakcina protiv virusa korona „sputnjik ve (Sputnik V) potvrdila svoju bezbednost i efikasnost.

Autorka članka Bjanka Nogradi konstatuje da, iako se ruska vakcina upotrebljava u skoro 70 zemalja, još nije dobila odobrenje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) zbog sporova o neželjenim efektima.

Nogradi podseća da je „sputnjik veprva u svetu registrovana vakcina protiv virusa korona, da su je do sad registrovale desetine zemalja, ali da je za globalnu upotrebu neophodna dozvola SZO. Kako tvrdi, mnogi strani epidemiolozi su kritikovali rusku vakcinu zbog navodno prebrze registracije.

Neki strahovi su otklonjeni nakon članka u uglednom naučanom časopisu Lancet, u kome je saopšteno da je efikasnost „sputnjika ve u sprečavanju virusa korona 91,6 odsto, a da sto posto pomaže u izbegavanju teškog oblika bolesti. Kasnije, u aprilu 2021. godine, tvorac vakcine, Institut „Gamaleja, objavio je nove podatke prema kojima je efikasnost vakcine nakon dve doze iznosila 97,6 odsto. Uprkos kritici stranih naučnika, ruska vakcina je odobrena u zemljama kao što su Južna Koreja, Argentina, Mađarska i Indija. U UAE efikasnost vakcine je procenjena na 97,8 odsto, podseća autorka članka.

Takođe se navodi da „sputnjik ve, za razliku od vakcina „Astra Zeneke i „Džonson i Džonsona ne sadrži jedan, nego dva adenovirusa što povećava njeno zaštitoa svojstvo. Pritom, dodaje Nogradi, nakon imunizacije ruskom vakcinom ni u jednoj zemlji nisu registrovani slučajevi tromboze, što se ne može reći za druge vakcine. Konkretno, u Argentini, Brazilu i San Marinu nisu zabeležene teže posledice vakcinacije.

Autorka zaključuje da će dalja istraživanja „sputnjika ve u Rusiji i inostranstvu pomoći da se sklopi jasnija slika o njenoj efikasnosti i bezbednosti.Podsetimo, vakcina „sputnjik ve koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja,u saradnji s Ruskim fondom za direktne investicije, dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Rusija ima još tri registrovane vakcine protiv korone.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar