MEĐU IZMEĐU

SRBI BLISTALI NA RUSKOM

209 pregleda

Na konkursu „Poznavaoci ruskog jezika, istorije i kulture Rusije”, u podnominaciji „Ruski kao strani jezik”, prvo mesto je osvojio petnaestogodišnji Danila Danilovič, drugo mesto pripalo je petnaestogodišnjoj Jovani Živković, a treće mesto sedamnaestogodišnjem Igoru Markoviću.

Predstavnici Srbije nedavno su se vratili sa Međunarodnog festivala ruskog jezika koji je održan u Moskvi. Na festivalu je učestvovalo više od 500 učenika i studenata iz 25 zemalja, među kojima je bila i Srbija. Ovaj festival je obrazovna i kreativna platforma na kojoj učesnici imaju priliku da razvijaju svoje znanje ruskog jezika u živom razgovoru, da pokažu svoje talente, razmene ideje i nađu istomišljenike.

Nakon završene prve kvalifikacione ture, u finale je prošlo 120 učesnika iz 19 zemalja, među kojima i 16 učesnika iz Srbije. U drugoj kvalifikacionoj turi od šest kategorija predstavnici naše zemlje osvojili su značajne nagrade u četiri kategorije.

Na konkursu „Poznavaoci ruskog jezika, istorije i kulture Rusije”, u podnominaciji „Ruski kao strani jezik”, prvo mesto je osvojio petnaestogodišnji Danila Danilovič iz Ruskog kluba SO MOFEPN (Beograd), pod rukovodstvom Julije Danilovič. Drugo mesto pripalo je petnaestogodišnjoj Jovani Živković iz Osnovne škole „Miša Stojković” (Umčari), pod rukovodstvom profesorke ruskog Bojane Dinić, a treće mesto sedamnaestogodišnjem Igoru Markoviću iz srednje škole „Mladost” (Petrovac na Mlavi), pod vođstvom profesorke ruskog Kristine Miletić.

Specijalne nagrade od najstarije izdavačke kuće u Rusiji „Prosveщenie” dobili su Jovana Živković i Danila Danilovič za istrajan rad i jačanje veza između Srbije i Rusije.

Na konkursu „Pozorišno stvaralaštvo i umetničko izražavanje”, drugo mesto je osvojila grupa sedamnaestogodišnjih glumaca za komad „Tinejdžeri u kući” ‒ Anđela Ristić, Teodora Bogdanović, David Milosavljević i Filip Jovanović iz srednje škole „Mladost” (Petrovac na Mlavi, prof. ruskog Kristina Miletić).

Na konkursu „Moderno dekorativno primenjena i likovna umetnost” drugo mesto je osvojila petnaestogodišnja Marjam Safargalijeva iz Škole za dizajn u Beogradu.

Na konkursu „Dečje i omladinsko filmsko i televizijsko stvaralaštvo” prvo mesto je dodeljeno grupi četrnaestogodišnjaka iz beogradskog Dečjeg kulturnog centra „Žar-ptica” ‒ Mileni Rakiti, Slobodanki Nenadović i Davidu Kovačeviću (rukovodilac Elena Rakita). Grupa je predstavila film o značaju ruske emigracije u Kraljevini Jugoslaviji i značaju Rusa u Srbiji.

Trinaestogodišnja Aleksandra Mosurović (Ruski klub SO MOFEPN, Beograd) predstavljala je Srbiju na konkursu „Vokalno-horska umetnost”.

(Izvor RTS)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar