MEĐU IZMEĐU

SRBI NAJBOLJI NA SVETU

358 pregleda

Učenici „Politehnike” – škole za nove tehnologije iz Beograda dobili priznanje u Šangaju: Nagradu su dobili za najbolju prezentaciju svoje zemlje i rada u robotici.

Među 8.000 učesnika i 3.000 ekipa iz 16 zemalja na Svetskom takmičenju u robotici u Šangaju 18. i 19. novembra, učenici „Politehnike” – škole za nove tehnologije, dobili su nagradu za najbolju prezentaciju svoje zemlje i rada u robotici. Iako su imali najlošiji komplet kockica za sklapanje robota, Nikola Starčević, Mihajlo Mihajlović i Mašan Vučić, s mentorom profesorom Jovanom Miletićem, dobili su ovo prestižno priznanje.

Mladi robotičari su, odmah po povratku iz Kine, bili gosti redakcije „Novosti” i u razgovoru nam pojasnili da iako je pravilnikom takmičenja predviđeno da kompleti za sklapanje budu što skromniji, to niko nije ispoštovao, osim naše ekipe. Ostali su se takmičili sa najmodernijim robotima, što je predstavljalo samo dodatnu motivaciju našim đacima da pokažu svoje znanje i umeće.

– Imali smo dva sata vremena na samom takmičenju da programiramo robota za izvršavanje određenih zadataka – objašnjava Nikola. – Od sedam zadataka, tri su bila nepoznata i njihovo ispunjavanje nosi najveći broj bodova, dok su ostali poznati, ali se ne zna na kom će mestu, od devet lokacija na poligonu, će biti te prepreke. Robot ima tri minuta da uradi sve što mu je zadato, a što više zadataka reši ekipi donesi i više bodova.

Nikola Starčević, Mihajlo Mihajlović i Mašan Vučić (Novosti)

Robot kojeg su naši srednjoškolci napravili, priča Mihajlo, imao je brojne prepreke na putu do cilja. Jedna od njih je bila i pokretni most, a zadatak je bio da okreće propeler i tako sklapa i otvara most. Ređali su se okretanje vetrenjače, dizanje tega i vraćanje na početnu poziciju… Iako su neki zadaci bili poznati, takmičari nisu znali na kojoj lokaciji na poligonu će oni „iskočiti”, sa koje strane poligona će robot krenuti, što im je dodatno otežavalo posao.

Najmlađi takmičar u našoj ekipi Mašan kaže da se radi o edukativnim robotima, koji su delimično sklopljeni pre takmičenja. On navodi da pre ulaska „u ring” on ima točkove i senzore, a alati se robotu dodaju na samom takmičenju u skladu sa zadacima koji se nalaze pred njim.

– Šangaj je ogroman, ima više od 20 miliona stanovnika i imali smo priliku da ga upoznamo malo bliže – pričaju đaci. – Najveći utisak na nas je ostavio televizijski toranj koji je visok 260 metara. Dok se sa naše Avale vidi cela Šumadija, odavde se vidi panorama grada.

Mladi robotičari kažu da su se najviše družili sa takmičarima iz Emirata, Indije, ali i iz Meksika, koji je imao i devojke u timu, koje su ostavile poseban utisak na naše momke. Bili su iznenađeni to da su svi čuli za Srbiju, a međusobno su razmenili informacije o kulturama zemalja iz kojih dolaze. Takođe, sa vršnjacima iz Hrvatske su bili nerazdvojni i kada su se rastajali poljubili su se tri puta.

PRVI NASTUP

Odlazak naših srednjoškolaca u Šangaj finansiran je u okviru akcije „Bitka za znanje”. Ovo je prvi put da Srbija ima predstavnike na ovom prestižnom takmičenju, a priliku da učestvuju na istom dobili su nakon osvojenog drugog mesta na WER otvorenom kupu Hrvatske i regiona. Svetsko takmičenje u edukacionoj robotici (WER) od 2002. godine se održava u Kini, a u poslednje četiri godine na njemu, pored Kine, učestvuju i druge zemlje. Timovi se takmiče u tri starosne grupe – niži razredi osnovne škole, viši razredi osnovne škole i srednjoškolci, i to u pet do šest kategorija.

NA NOVOJ ADRESI

POLITEHNIKA – škola za nove tehnologije je od 1. septembra na novoj adresi. Posle višedecenijskog rada u malom prostoru, učenici ove škole dobili su bolje uslove za rad.

– Ovaj uspeh naših učenika je ohrabrenje da izdržimo i nastavimo još bolje – kaže Dušan Milovanović, direktor škole. – Polako se prilagođavamo u novom prostoru, veoma smo zadovoljni onim što smo dobili i konačno je ceo kolektiv na jednom mestu.

(Branka Borisavljević, Novosti)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar