MEĐU IZMEĐU

SRBI OSVAJAJU OKSFORD

657 pregleda
Srđan Ognjanović (Vikipedija)

Direktor Matematičke gimnazije u Beogradu, mr Srđan Ognjanović, otkriva po čemu se ova škola razlikuje od ostaih u Srbiji. Taja je u u gotovo savršenom odnosu profesora i učenika. Nedavno su njegovi đaci od pet stipendija za sve zemlje izvan Evropske unije dobili tri:

„Ove godine je devet učenika Matematičke dobilo stipendije za studije na Oksfordu, Kembridžu, na američkim univerzitetima… Kod nas dolaze najbolji đaci da se školuju, slični po kvalitetima, razmišljanjima jer znaju da imaju najbolje nastavnike, koji su pritom i sami bili učenici ove gimnazije. Rekao bih da je kod nas drugačiji odnos đaka i profesora, on je skoro idealan, sa mnogo posvećenosti s obe strane.”

O autoru

Stanko Stojiljković

1 komentar

  • Svaka čast! Ali, zanimljivo je da posle o toj deci (koja kao „genijalci“ odu o Oskford, Kembridž i ostale renomirane univerzitete), niko ništa ne čuje. Koliko imamo tih genijalaca iz Matematičke gimnazije, barem bi neko do sada trebao da je postao poznati svetski naučnik koji bi kasnije došao u Srbiju i barem prezentovao svoje zapažene naučne rezultate. Međutim, ništa od toga! Gde su ta deca? Šta se sa njima desilo? Naučne radove mogu objavljivati i iz Srpskih laboratorija, ali od njih bi očekivali barem neki epohalni patent, novi lek, neko veće otkriće … Ali toga nema. Zašto? Zato što su oni nakon odlaska i kompletiranja studija, na istom nivou kao i oni koji ostaju ovde. Kako to? Da li je njihova genijalnost možda precenjena? Da li je forsiranje matematike i pamćenje „štoseva“ prilikom izrade gomile zadataka u stvari bilo kontraproduktivno i prikrilo njihov potencijal da kreatvno razmišljaju?

Ostavite komentar