MEĐU IZMEĐU

SRBI PRVACI EVROPE

194 pregleda
Ilustracija

Tim studenata sa Fakulteta tehničkih nauka – „Mi osvojio je prvo mesto na evropskom prvenstvu u robotici EUROBOT 2022. Takmičenje je i ove godine održano u gradu La Roš sir Jon od 25. do 28. maja i okupilo je oko 100 francuskih timova i 21 tim iz 11 zemalja.

Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je Age of Bots. Roboti su imali zadatak da na terenu rešavaju nekoliko zadataka sa dva robota po timu, među kojima su sakupljanje i sortiranje uzoraka rude, zamena statue, iskopavanje rude uz predikciju osvojenih poena i pokazivanje preciznog kretanja po terenu. U roku od 100 sekundi, koliko traje meč, moraju da osvoje što više bodova. Svi roboti su potpuno autonomni, opremljeni mini-računarima, senzorima, aktuatorima i mehanizmima koje su studenti sami projektovali i izradili.

Tim „Mi, koji čine studenti pete i druge godine mehatronike, nakon pet takmičarskih rundi bili su drugi, čime su se plasirali u razigravanje sa još sedam timova. U četvrtfinalu naš tim je pobedio ekipu „Jurasik bot iz Belgije, u polufinalu ekipu „ESEO-ANGERSiz Francuske i u finalu sa dve pobede je nadigrana ekipa „Tim dajnamics iz Austrije. Sa FTN-a su u Francusku ove godine pored ekipe „Miotputovali i timovi „+381 Robotiksi „Memristor.U finalnim mečevima odlučuju detalji i strategije koje su timovi pripremili za protivnike. Tako je bilo i ove godine, pa su zahvaljujući analizi strategija protivničkih timova, naši studenti realizovali svoje strategije koje su ih odvele do vrha Evrope.

Pripreme za EUROBOT takmičenje kreću još u septembru i timovi naporno rade preko šest meseci na realizaciji svojih robota. Visok plasman koji naši timovi ostvaruju poslednjih godina rezultat je kontinuiranog i posvećenog rada generacija studenata i tima profesora i asistenata koji stalno unapređuju znanje koja se stiču tokom studiranja i opremu sa kojom studenti realizuju robote.Profesor Mirko Raković sa Katedre za mehatroniku, robotiku i automatizaciju ističe da je ovo 20. put da studenti FTN-a učestvuju na EUROBOT takmičenju. Naši timovi su u proteklih 20 godina učešća na EUROBOT takmičenju prošli naporan put od ekipa koje su bile zadovoljne plasmanom u četvrtfinale do ekipa koje su konkurenti za najviši plasman čime se potvrđuje znanje koji studenti FTN-a stiču iz oblasti robotike.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar