MEĐU IZMEĐU

SRBI SE DRŽE ENGLESKOG

193 pregleda

Među sto zemalja u kojima se engleski jako dobro govori, a nije im maternji, našla se i Srbija. Godišnji podaci indeksa znanja engleskog jezika English Proficiency Index (EPI)mogu poslužiti kao okvirni uvid u komunikacione veštine na engleskom, stanovništva širom sveta.Nađete li se u Omanu, Meksiku ili na Tajlandu mnogo teže ćete se sporazumeti na engleskom nego na primer negde u Evropi.

U EPIizveštaju se navodi kako više miliona ljudi govori engleski kao prvi ili drugi jezik, a hiljadama je treći ili četvrti. Takođe, navodi se da su zemlje s visokim znanjem engleskog jezika otvorenije i spremnije na angažman u spoljnom svetu.Među sto zemalja kojima engleski nije maternji, Srbija se našla na 15. mestu, a iz komšiluka tu je Hrvatska koja je na 13. mestu, a i Mađarska na 14. mestu.Ovako izgleda prvih 15 zemalja:

1. Holandija, 2. Danska, 3. Finska, 4. Švedska, 5. Norveška, 6. Austrija, 7. Portugalija, 8. Nemačka, 9. Belgija, 10. Singapur, 11. Luksemburg, 12. Južna Afrika, 13. Hrvatska, 14. Mađarska i 15. Srbija.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar