MEĐU IZMEĐU

SRBI SU PRVACI EVROPE

275 pregleda
Ilustracija (MF)

Raketa naših studenata apsolutni pobednik evropskog takmičenja Airbus Sloshing Rocket Workshop 2022.

Studentski tim „Beoavija” apsolutni je pobednik evropskog takmičenja „Airbus Sloshing Rocket Workshop 2022“, koje je održano, od 17. do 23. jula, u španskom gradu Terasa.Raketa „aurora 3”koju je konstruisao uspešno je obavila sve zadatke u najkraćem vremenu i obezbedila mu prvo mesto u generalnom plasmanu i to u konkurenciji 42 tima iz celog sveta.U prvoj rundi takmičenja, sredinom juna, idejno rešenje „aurore 3 ocenjeno je kao jedna od tri najbolje letelice sa rezervoarom kojim se minimizira tzv. „efekat bućkanja”, odnosno „slošing”. Odlične oceneodvele su ih direktno u finale takmičenja, gde su im konkurencija bili timovi „Ad Astra Forli” iz Italije i „Euroavia”iz Hrvatske.Članovi tima ne kriju zadovoljstvo postignutim uspehom.

„Ove godine smo prvi put uspeli da zauzmemo prvo mesto na nekom od takmičenja, ali nisam iznenađen postignutim uspehom. Nadali smo se da će projekat ,aurora 3ʼ biti visoko pozicioniran, jer je koordinator projekta Petar Marčetić od početka sezone fokus stavio na proizvodnju i testiranje sistema letelice. Do početka takmičenja smo letelicu izradili čak pet puta”, kaže David Cvetković, student Mašinskog fakulteta u Beogradu i vođa tima.

Multidisciplinarna saradnja„Beoavija” je osnovana pre pet godina na inicijativu studenata sa Katedre za vazduhoplovstvo.Tim trenutno broji oko 60 članova, a pored studenata Mašinskog fakulteta na projektima rade i njihove kolege s Elektrotehničkog, Tehnološko-metalurškog, Saobraćajnog, Prirodno-matematičkog fakulteta, Fakulteta organizacionih nauka, Fakulteta za fizičku hemiju i Vojne akademije.

David Cvetković podseća da je tim prethodnih godina imao dobra rešenja, ali da su drugi u ovom segmentu imali više uspeha: „Ove godine smo na Airbus Sloshing Rocket Workshop-u briljirali u svim kategorijama, ali pred nama je još jedan veliki izazov. Trenutno proizvodimo letelicu ,kosʼ, koju ćemo testirati u avgustu. To je ujedno naš finansijski najzahtevniji projekat, a do sada smo ispunili 68 procenata planiranog budžeta. Ovim putem bih pozvao kompanije i druge potencijalne partnere da podrže naš rad, da bismo i u narednom periodu nastavili da nižemo uspehe”.

Na projektu „Aurora 3”vredno su radili studenti sa Mašinskog fakulteta i Vojne akademije. Ona se sastoji od tela rakete i krila koja joj omogućavaju veliki dolet uz minimalnu snagu propulzije prema tehničkim zahtevima takmičenja. Raketa je pogonjena mlazom vode i vazduha pod pritiskom, a zadatak je da vertikalno uzleti, a zatim pređe u bespogonski horizontalni let sistemom automatske regulacije u celom procesu. Tokom leta raketa u svom telu nosi tečni teret, a zadatak je da se minimalizuje uticaj bućkanja, što su ovi mladi talentovani ljudi postigli posebno osmišljenim tehničkim rešenjem.

„Beoavija” je i ranije učestvovala na Airbus Sloshing Rocket Workshop, postigavši značajne uspehe. Sa „aurorom 1” je 2019. godine osvojila prvo mesto za idejno rešenje, a u ukupnom plasmanu bilalj četvrta. „Aurora 2” je 2021. godine, takođe, osvojila prvo mesto za idejno rešenje, a u generalnom plasmanu zauzela treće.Pored „aurore 3”, članovi su ove godine iznedrili još dva projekta simboličnih naziva feniks i „kos”.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar