DIGITALNI DOMOROCI

SRBIJA NAPREDOVALA

190 pregleda

U informatičko-komunikacionim tehnologijama naša zemlja sedma među 23 u srednjoj i istočnoj Evropi.

U sektoru informacionih tehnologija, Poljska je najkonkurentnija od 23 zemlje srednje i istočne Evrope, a Srbija iako je u samom vrhu kada je reč o talentovanim stručnjacima, nije među prvih pet zemalja regiona, pokazuje istraživanje o budućnosti ITsektora (informatičke tehnologije) u Evropi u nastajanju”. Srbija je u istraživanju sa ukupno 46,46 poena zauzela solidno sedmo mesto, iza Slovenije, a ispred Letonije, preneo je portal Euraktiv Srbija”.

Istraživanje koje je sproveo londonski informativni portal Emerging Europe pokazalo je da među 23 zemlje regiona, Srbija i Mađarska bolje stoje od Poljske kada je reč o talentima, a da Estonija, Litvanija, Češka, Slovenija i Letonija imaju bolje poslovno okruženje za IT sektor.Međutim, uzimajući u obzir sve kriterijume, Poljska je osvojila ukupnu ocenu 61,40, ispred drugoplasirane Estonije sa ocenom 58,13. Među pet vodećih zemalja još su i Češka, Mađarska i Rumunija.

Autori izveštaja, koji navode da je reč o prvom nezavisnom istraživanje ove vrste u tom delu Evrope, primenili su u svim zemljama istu metodologiju da bi analizirali koliko svaka pojedinačno doprinosi IT sektoru regiona. Analiza je rađena i s ciljem da bude smernica poslovnoj zajednici i ulagačima i pokaže koja zemlja najviše odgovara njihovim potrebama.

Kriterijumi istraživanja

U istraživanju su kao kriterijumi korišćeni osnovni indikatori kao što su tržište rada, pristup talentovanoj radnoj snazi, politika koja se sprovodi u IT sektoru, zakonodavni okvir, konektivitet i infrastuktura.U studiji su proučene i ključne vertikale, odnosno za koje je grane industrije region posebno privlačan, kao i IT solucije i tehnologije po kojima se on ističe, a zatim je ta makroanaliza primenjena na svaku državu pojedinačno.

Uticaj zbira svih kriterijuma pokazuje primer Ukrajine, koja je, iako ima velik IT sektor i po kriterijumu talenta ima jednu od najviših ocena, zbog zaostajanja u razvoju tog sektora i lošeg poslovnog ambijenta u ukupnom poretku zauzela samo 11. mesto.

„Srbija ima drugi po visini broj studenata ICT na 100.000 stanovnika u regionu ,Evrope u nastajanju’ i peti po visini broj diplomiranih studenata ICT na 100.000 stanovnika”.

Najbolju ocenu Srbija je dobila po kriterijumu talenta, i uz Mađarsku je vodeća u regionu.Lošije je, međutim, prošla kada je reč o samom IT sektoru, i po tom kriterijumu je među 23 zemlje sa ocenom 6,64 zauzela 14. mesto na tabeli, između Hrvatske i Crne Gore.Još slabiju ocenu (6,22) Srbija je dobila za ambijent za poslovanje, i po tom kriterijumu je na 17. mestu, odmah iza Severne Makedonije i Crne Gore, a ispred Kosova koje je 18. sa ocenom 5,34.

Lider zapadnog Balkana

U pojedinačnom profilu po zemljama, navodi se da je Srbija zemlja koja je veoma napredovala u razvoju IT industrije i da se u toj oblasti pozicionirala kao lider na zapadnom Balkanu, a da bi mogla da postane i IT sila u širim razmerama. Dodaje se da, poput mnogih zemalja u regionu, ima bogato iskustvo u oblasti tehnike.U izveštaju je procenjeno da u Srbiji posluje oko 2.500 kompanija u oblastima informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT).

„Srbija ima drugi po visini broj studenata ICT na 100.000 stanovnika u regionu ,Evrope u nastajanju’ i peti po visini broj diplomiranih studenata ICT na 100.000 stanovnika. Visok nivo znanja engleskog svrstava je na četvrto mesto među zemljama regiona, a globalno na 15. mesto, što je progres od tri mesta u odnosu na 2018. godinu. Pa ipak, ima mesta za napredak u visini sticanja dodatne vrednosti od ICT po stanovniku, navodi se u izveštaju.

Od zemalja užeg regiona, Hrvatska je sa ukupnom ocenom 45,77 zauzela deveto mesto na tabeli, Abanija 17, Kosovo 18, a Crna Gora 19. mesto.Na začelju tabele, kao najmanje konkurentne u IT sektoru, nalaze se Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i kao poslednja Moldavija.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

1 komentar

  • Pa kad naši studenti koji ,da bi mogli da realizuju svoje projekte sa kojima se takmiče sa najboljima na svetu, moraju da pored rada na projektu jure i sponzore. I pored toga su uvek na postolju rezervisano za najbolje. Pitam, gde je tu država? Država koja kuka kako nam odlaze najbolji kadrovi. Pa, sponzori su u najvećoj meri strane kompanije. Naši mladi stručnjaci ne idu već ih odvode. Države nigde nema. Lako je kad neko dođe sa gotovim rešenjem. Daju pare i gotovo. To je rešenje na kratke staze. Nije stvar ni samo podsticanje ideja. Mnogo veće je izgraditi poverenje među mladima da Srbija veruje u njih i da se na nju uvek mogu da se oslone. A nekada zbog malog nedostatka sredstava projekat ne biva onako dobar kakav bi mogao biti. Razlika, možda, samo 1 čip.

Ostavite komentar