MEĐU IZMEĐU

SRBIJA U NOVOM DUGU

721 pregleda
Ekološki otisak (Vikipedija)

Dan ekološkog duga ove godine dolazi već 2. avgusta, najranije otkako se vrše merenja, saopštila je danas Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF). Dan ekološkog duga označava datum kada godišnja potražnja čovečanstva prema prirodi premašuje ono što Zemlja može da regeneriše u toj godini.

Prema najnovijim podacima, naša
Zemlja troši resurse 1,82 planete.
Biokapacitet po stanovniku iznosi
1,58 gha, a ekološki otisak je 3,1 gha.

Taj datum se pomerio sa kraja septembra (mereno 1997. godine) na 2. avgust ove godine, najranije otkako je svet prvi put ušao u ekološki dug početkom sedamdesetih. To znači da čovečanstvo trenutno koristi resurse 1,7 puta brže nego što ekosistemi mogu da se regenerišu, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da na globalnom nivou troškovi prekomernog ekološkog trošenja postaju sve vidljiviji širom sveta, u obliku nestajanja šuma, suša, oskudice vode, erozije tla, gubitka biološke raznovrsnosti i nakupljanja ugljen-dioksida u atmosferi.

Prema Izveštaju o stanju planete, objavljenom u oktobru prošle godine, sve zemlje u regionu žive iznad svojih prirodnih kapaciteta. To dokazuju i podaci o ekološkom otisku, koji se mere u globalnim hektarima (gha) što je jedinica za merenje ljudskih zahteva prema Zemlji (ekološki otisak) i sposobnosti Zemlje da im udovolji (biokapacitet).

Prema najnovijim podacima, Srbija troši resurse 1,82 planete. Njen ekološki otisak čine ugljen-dioksid (1,76 gha), obradive površine (0,75 gha), šumski proizvodi (0,48 gha), ribarstvo (0,03 gha), naseljena područja (0,06 gha) i pašnjaci (0,02 gha). Biokapacitet po stanovniku iznosi 1,58 gha, a ekološki otisak je 3,1 gha.

U saopštenju se navodi da bi na globalnom nivou pomeranjem Dana ekološkog duga za 4,5 dana unazad, do 2050. godine Zemlja mogla da se vrati u okvire biokapaciteta jedne planete.

(Izvor Beta)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar