MEĐU IZMEĐU

SRBIJI SVETSKO SREBRO

162 pregleda

Među 6,31 miliona studenata iz 117 zemalja, učesnika na međunarodnom takmičenju „Internet+ za inovacije i preduzetništvo”, naš tim odvojio drugo mesto.

Finale šestog kineskog internacionalnog takmičenja studenata Internet+ za inovacije i preduzetništvo” održano je od 17. do 20. novembra, na Univerzitetu tehnologije Južne Kine, a među 6,31 miliona učesnika iz 117 zemalja međunarodni tim koji je predvodio student doktorskih studija iz Srbije osvojio je srebrnu medalju, saopštila je Mensa Srbije. Zbog pandemije kovida-19, finale takmičenja je održano onlajn.

Učesnici su se takmičili u više kategorija, a u kategoriji Inovacije”, mešoviti tim Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i Univerziteta u Šenženu, koji je predvodio Mijat Kustudić (master inženjer FTN, Novi Sad i doktorand na Univerzitetu Šenžen) osvojio je srebrnu medalju, postigavši najviši uspeh za oba univerziteta na ovom takmičenju.Članovi tima bili su i Maja Gulan (sistem inženjer projekta, diplomirala i masterirala na Projektnom menadžmentu FTN u Novom Sadu, trenutno student na Univerzitetu Šenžen), Nikola Kustudić (kompjuter inženjer projekta, diplomirao i masterirao na Odseku za arhitekturu FTN u Novom Sadu gde je student doktorskih studija), Hafiz Mustansar Javaid (Pakistan, menadžer za finansije projekta, student na doktorskim studijama Univerziteta Šenžen) i Ting Xie (Kina, vođa razvoja tehnologije projekta, student master studija na Univerzitetu Šenžen).

U konkurenciji je bilo više od 1,47 miliona projekata. Projekat mešovitog tima FTN i Univerziteta Šenžen CDNBye je algoritam koji rešava problem nedovoljnog propusnog opsega servera i problem direktnog (živog) prenosa u video industriji.Na takmičenju su učestvovali studenti sa 4.186 univerziteta (3.028 iz Kine i 1.158 iz inostranstva, uključujući Oksford, Kembridž, Harvard, Stenford i mnoge druge). Broj učesnika, projekata i univerziteta koji su učestvovali dostigao je rekordno visok nivo, saopštila je Mensa Srbije.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar