MEĐU IZMEĐU

SRBINU SVETSKO PRIZNANJE

1.264 pregleda
Milenko Gudić (Vikipedija)

Na Globalnom forumu „Principi odgovornog obrazovanja za menadžment” (PRME), na posebnoj svečanosti 18. jula ove godine u sedištu OUN u Njujorku, Milenko Gudić iz Beograda dobio je izuzetno priznanje PRME Pioneer Award za „misaono vođstvo u prevođenju principa odgovornog obrazovanja za menadžment”.

Srpski naučnik i stručnjak, predavač na Univerzitetu Donja Gorica (Crna Gora), koordinator je Radne grupe o siromaštvu kao izazovu za obrazovanje za menadžment, prvoosnovane i brojčano najveće i geografski najrasprostranjenije. U specijalnom izveštaju ovog globalnog pokreta 670 univerziteta i poslovnih škola iz 83 države širom sveta, osnovanog 2007. pri Globalnom dogovoru UN (UN Global Compact), a pod okriljem generalnog sekretara Ban Ki-muna, pominju se najznačajnije aktivnosti, uključujući one u kojima je Milenko Gudić dao izuzetan doprinos.

Dokument naglašava da je radna grupa koju on predvodi  (180 profesora i eksperata sa 145 univerziteta iz 54 država sa svih kontinenata) zagovarala, promovisala i ostvarila saradnju sa drugim radnim grupama na projektima zejedničkih knjiga, pokrenula i organizovala niz međunarodnih istraživačkih i drugih konferencija, i ostvarila plodotvornu saradnju s vodećim globalnim i regionalnim asocijacijama u obrazovanju za menadžment.

U izveštaju se posebno izdvaja Međunarodna akademija za razvoj profesora menadžmenta (IMTA) koju je Milenko Gudić pokrenuo 2000. i vodio na Bledu tokom prvih 15 godina rada. Akademija je namenjena „izgradnji nove generacije profesora za novu generaciju menadžera”, a odškolovala je do sada blizu 600 profesora sa 155 univerziteta iz 49 država na pet kontinenata, uključujući Srbiju.

Ovo visoko priznanje dobili su do sada vodeći ljudi globalnih asocijacija za razvoj menadžmenta i zaslužni pojedinci. Među 19 nagrađenih su Georg Kel, prvi i doskorašnji izvršni direktor UN Global Compacta, i Manuel Eskudero, sada ministar za ekonomiju i zapošljavanje u vladi u senci (PSOE) u Španiji.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar