МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СРЕЋНО ПОНОВО 7528. ЛЕТО

Илустрација (МТС)

Када сунце у подне 1. априла 2020. године пређе преко Пећке патријаршије почиње ново лето 7528, месеца априла у првом дану, по Српском календару Светог Саве. Тог дана укрсте се северна и јужна енергија Сунца и најави долазак Српске нове године.

Свети Сава је 6707. унео Српски календар у Законоправило, па је он постао званични календар Српске православне цркве, а важио је све до 1881. године. По налогу аустроугарског цара Фрање Јосифа је укинут и уведен у употребу календар римског императора Јулија Цезара, такозвани Јулијански календар, назван и Стари календар. На целом европском простору постоје само два календара код којих се бројеви пишу словима и то: Српски календар и Римски календар. Српски календар користи ћирилицу и симболе Винчанске културе, а Римски латиницу. Бројеви писани словима код доказ су старости оба календара.

Српско лето траје седам месеци, а зима пет. Српски календар са српским протоколом заживео је у српском народу и користио се у управним документима свих српских држава и документима Српске православне цркве све до 1881. године. Све оснивачке повеље и сви ктиторски натписи на српским црквама датирани су по Српском календару. Одакле Србима ово величанствено сазнање када се зна да компјутерска обрада података захтева висок цивилизацијски ниво?

Срби су знали да се на Митровдан секу енергије које долазе са Сунца у току једне календарске године. Пресек енергија добија се само коришћењем електромагнетске силе, односно силе Првог покретача свих природних појава. По Српском протоколу година, месец, дан, слова са две повезане тачке изнад читају се као бројеви. Душанов законик датиран је по Српском календару Светог Саве и Српском протоколу. На целом европском простору постоје само три писма: српска ћирилица, римска латиница и грчки алфабет. Да се Срби не досете да су ћирилицу имали пре Ћирила, папа Хадријан је српско писмо приписао католичком мисионару Ћирилу. Враћање Српског календара Светог Саве је питање поноса српског народа и Српске православне цркве. Треба да се угледамо на јеврејски народ који чува свој календар.

Све до прошле године рачунао сам по Српском календару са 13 месеци, али од Светог Саве је са 12 месеци. С друге стране  почетак лета рачунао се по старом српском богу Јарилу где је лето почињало од Ђурђевдана. Међутим, истраживања су показала касније да ново лето почиње почетком априла и да је Свети Сава тако датирао године. Сва датирања су од Светог Саве. Иако постоји мишљење да је Ђурђевдан заменио старог српског бога Јарила 6. маја, када се дан Светог Јарила са 13. месеци пребаци на 12 онда се он славио у априлу, а не у мају. Ако се држимо датирања Светог Саве, тада је ово 7528.

 

Мр Милан Т. Стеванчевић


Српски календар Светог Саве, са симболом за време ( ), био је званични календар свих српских држава и Српске православне цркве све до 1881.

Када сунце у подне 2. биљара (априла) пређе преко Пећке патријаршије почиње Ново Лето 7528. по Српском календару Светог Саве. Тог дана укрстиће се северна и јужна енергија и то ће најавити долазак новог лета. Пресек енергија је планетарни дан енергетске равнотеже. Познато је да календар и симбол за време имају само они народи који су некад у прошлости достигли висок степен цивилизације.

Српски календар Светог Саве, са симболом за време ( ), био је званични календар свих српских држава и Српске православне цркве све до 1881. Међутим, те године, скривено од српског народа, потписана је „Тајна конвенција” између Аустријског царства и Србије. По налогу потписника „Тајне конвенције” Чедомиља Мијатовића, министра Србије, избрисана је целокупна историја и наука српског народа, која се до тада учила на Великој школи, а са њом и Српски календар.

На основу „Тајне конвенције”, Србија се обавезала да ће увести Јулијански календар као званични календар Србије и Српске православне цркве. Међутим, са овим се није сагласио митрополит Михаило, па је министар црквених дела, историчар Стојан Новаковић, протерао митрополита Михаила из Србије и установио незакониту црквену јерархију.

Незаконита црквена јерархија спровела је наређење цара Фрање Јосифа, и Јулијански календар је од 28. јуна 1881. године, на Видовдан, постао државни и званични календар Српске православне цркве. Тако је први пут у историји Свете српске цркве уведен туђ календар као званични календар.

Тако је дан посвећен Светом Стефану, деспоту српском, са 19. јула померен на 1. август. У Црквинама на гробном камену Светог Стефана пише: „у Лето  6935. месеца јула у 19. дану”. Датирање на гробном камену Светог Стефана је по Српском кaлендару Светог Саве, а српски народ слави дан Светог Стефана деспота српског по туђем Јулијанском календару 1. августа који је наметнуо цар Фрањо Јосиф.

Милан Т. Стеванчевић


 

СРЕЋНА НОВА 7527.

Када сунце у подне 4. априла 2018. године пређе преко Пећке патријаршије почиње ново лето 7527. месеца биљара у четвртом дану по „Српском календару”. Тог дана укрстиће се северна и јужна енергија Сунца и најавити долазак Српске нове године.

Мр Милан Т. Стеванчевић

За време српске царске династије Свевладовић, која је владала Србијом од лета 6000. до лета 6181. (од 492. до 675. године по католичком календару папе Гргура 13) и српске краљевске  династије Дрвановић, која је владала Србијом од лета 6183. до лета 6662. (675. до 1160. године), српска нова година почињала је када сунце у подне пређе преко тадашње престонице  Рашке, односно тамо где живео владар Србије. У време српске царске династије Свевладовић написано је Српско четворојеванђеље на 305 страна, које се сматра Светим српским рукописом. Препис се налази у Даблину (Република Ирска).

За време српског цара Стефана Првог
Немањића написано је „Законоправило”,
па је  Српски календар постао званични
календар Српске православне цркве.

Из доба владавине српског краља Строимира Владисава Дрвановића, који је владао Србијом од лета 6338. до лета 6343. (830. до 843. године) сачуван је златни печат краљевске канцеларије гравиран ћирилицом, званичним писмом свих српских држава. Златни печат српског краља Сроимира налази се у Народном музеју у Београду. У то време будући мисионар папе Хадријана Ћирило имао је само две године. За верност папи и Католичкој цркви, Ћирило је сахрањен у цркви Светог Климента у Риму.

За време српског цара Стефана Првог Немањића написано је „Законоправило”, па је  Српски календар постао званични календар Српске православне цркве. Почевши од првог српског патријарха Јанићија па све до блаженопочившег патријарха Павла сви српски патријарси датирали су догађаје по „Српском календару”.

„Српски календар” је најзначајнији научни и културни споменик српског народа и линија водиља кроз време и историју и чувар српског идентитета. Данашња компјутерска обрада података врши се по протоколу „Српског календара” – година, месец, дан.  Овакав протокол нема ниједан други календар у свету.

Управни акти свих српских држава датирани су по „Српском календару”, са српским симболом за време

који потиче из Винчанске културе. После два века ћутања и скривања „Политика” је прва и једина објавила да је „Душанов законик” датиран по „Српском календару”: У летo 6857. месеца маја у 21. дану! У старим српским рукописним књигама и записима Срби су имали обичај да напишу:


СРЕЋНА НОВА 7526.

Srecna srpske Nova 7526

Када сунце 3. априла 2017. године у подне пређе преко Пећке патријаршије, почиње Српска нова 7526. година по Српском календару Светог Саве. Тог дана пресек северне и јужне енергије сунца најавиће ново лето. Српска нова година чека се у подне, чека се сунце.

Свети Сава је у лето 6707. унео Српски календар у Законоправцило, у први устав Српске православне ркве, па је Српски календар постао званични календар српског народа и Српске православне цркве.

Почевши од првог српског патријарха Јанићија па све до блаженопочившег патријарха Павла, сви српски патријарси датирали су по Српском календару Светог Саве. Закони и управни акти свих српских држава до 19. века били су датирани по Српском календару. Записи по Српском календару налазе се свуда око нас.

Српско четворојеванђеље, сматра се светим српским рукописом, писано је за време владавине српског краља Свевлада, који је владао Србијом од 6000. до 6038 године, односно по католичком календару папе Гргура 13. од 492. до 530. године.

Према досад пронађеним и доступним рукописним записима, у лето 7526. (2017), месеца априла, у трећем дану, Србија слави 1525 година свог постојања.

Мр Милан Стеванчевић

О аутору

Станко Стојиљковић

33 коментара

 • Sada je 7526. godina po starom srpskom, tj. vinčanskom, kalendaru a ne 7527. Mnogi spomenici i manastiri datirani su po srpskom kalendaru. Na primer, spomenik caru Lazaru koji je podigao despot Stefan Lazarević, najučeniji čovek tog vremena, na kojem piše da se Kosovska bitka održala 6897. godine. 6897 (po starom kalendaru) – 1389 (po novom kalendaru) = 5508 godina razlike između starog i sadašnjeg kalendara. Na Zakoniku blagovernog cara Stefana Dušna donešen na vaznesenje 21. maja 1349 piše u zagradi da je to 6857. godina. 6857 – 1349 = 5508. Sada je po novom kalendaru 2018., dodajmo na 2018 razliku od 5508 godina i dobijamo godinu 7526.

  • То смо још многи приметили. Можда постоји нешто што не знамо, нпр. да је премештан датум почетка, па да је Душану почела 6858. нпр. у септембру, а да је накнадно почетак рачунања померен на април. У сваком случају од маја 1349, прошло је округло 670 година до маја ове, дакле 6857+670=7527. Мај 2019, би морао бити мај 7527. осим ако, наглашавам, има нешто што не знамо.

 • Jedno pitanje…

  Na pocetku teksta pise – Kada sunce u podne 4. aprila…, a u sredini teksta pise – Kada sunce u podne 3. aprila…

  Sta je tacno, 3 ili 4 april?

 • Четврти април. Извините ако смо Вас довели у заблуду, јер нам се поткрала словна грешка. Редакција Галаксије

    • Како сте, Станко, то израчунали? Молим вас објасните ми. Душанов законик датира од маја 1349. одн. 6857. Од тада је прошло округло 670 година (2019-1349=670). Ако на право рачунање додамо 670 добијемо: 6857+670=7527. То значи да мај 2019. мора бити мај 7527. Одакле вам осмица. Погледајте пажљиво бројеве. Ако је 1349 = 6857 (у мају) онда је 2019 = 7527 (у мају). Поклапају се деветке на крају. Морају се и седмице поклопити. Одакле вам осмица?

 • увек апелујем на писце било чега,нека вам било ко прочита текст пре објаве,па макар био и елементарно писмен,врло често се поткраде грешка коју писац у контролном пречитавању механички, превиди.мала грешка доводи у недоумицу читаоца,да ли је “омашка” или намерна грешка.сетимо се стаљинових телеграма,где је “писменост”телеграфисте одлучивао о животу и смрти,(у питању је била запета,што даје сасвим други смисао порук(ц)и).поздрав! горе објављен текст требало би чешће кроз емисије из историје читати,народ је неук.

 • Hteo bih da napravim stari srpski kalendar sa 13 meseci po 28 dana. Sve bi bilo u redu ali se dvoumim sa nazivima meseca. Mozete li pomoci sa nazivima meseca po starom kalendaru. Samo treba da ih je 13. Hvala unapred/ Zoran Stamenkovic

  • Наумесније је а се обратите текстописцу, магистру Милану Стеванчевићу (milbe37@gmail.com), који је у то потанко упућен. Станко Стојиљковић

 • Odlicno sve.
  Ako ima kalendara, ili kad bude za prodaju posaljite ni kontakt na meil. Naravno ako imate vremena i volje. Svako dobro.

 • Da li postoji negde “Online” izdanje srpskog kalendara gde bih, kao npr. kod Pravoslavnog kalendara, svakog dana mogao da pogledam koji je danas datum? Na internetu ne mogu da pronadjem tako nesto. Prostim recima, gde bih mogao npr. sada da vidim koji je danas datum po starom srpskom kalendaru? Hvala unapred.

 • Moram da skrenem pažnju i autoru članka, a naročito gospodi koji su izvor informacija, da ne prave zabunu pogrešnim izražavanjem. Ovaj kalendar nije kalendar Svetog Save. On ga nije smislio/napravio, on ga je samo uveo u Zakonopravilo, a postojao je i pre toga.

  • pre svetog save je godina imala trinaest meseci, a sava je uveo rimski, gde godina traje dvanaest- inace, lunarni je savrsen, trinaest meseci po dvadeset osam dana, dakle 364 i jedan prazan dan: PRAZNIK. inace, u njemu svaki dan pada uvek na isti datum, nedelja i mesec pocinju ponedeljkom, a zavrsavaju nedeljom, danom kada se ne dela, odnosno ne radi. jedino sto podatak o imenima trinaest meseci jednostavno nije moguce naci. interesantno “kelti” imaju lunarni kalendar sa trinaest meseci i trinaest horoskopskih znakova, etiopljani isto… ujdurma.

 • Najtačniji kalendar,samo što je nova godina od Djurdjevdana tako da su i lato i zima u istoj godini. Više o tome koga zanima može da pogleda na kanalu Srbija global,tamo su mnogo lepo objasnili.

 • Jarilo nije bio srpski Bog nego sunce koje je jarilo (sijalo) na početak leta idavalo svoju toplu snagu.Tada se sve budilo zahvaljujuci jarilu (suncu).Srbi su mu bili zahvalni i davali mu cak puno lepa imena i pevali pesme o njemu.i dan danas se pišu i pevaju pesme o suncu,dali su to jevreji,muslimani,katolici,pravoslavci…Pa nikome od njih suce nije Bog.pozdrav

Оставите коментар