МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СРПКИЊА ДЕВЕТА У СВЕТУ

Универзитет Сиднеј (Wikipedia)

Универзитет Сиднеј (Wikipedia)

Најцењенија од свих, Шангајска листа за рангирање светских универзитета и научних дисциплина, сврстала је научну област телекомуникације на Сиднејском универзитету на деветом месту у 2022. години, прву у Аустралији и непосредно иза Станфорда и МИТ-ија, водећих међунродних високобразовних установа. Телекомуникације се изучавају у Сиднејском Центру за телекомуникације, под вођством проф. др Бранке Вучетић, која је завршила основне, магистарске и докторске студије на Електротехничком факултету у Београду.

Бранка Вучетић (Australian Academy of Science)

Докторска теза веома угледне српске научнице била је посвећена примени кодова за заштиту преноса података у телекомуникацијама. Ова тема је одредила правац њеног даљег истраживачког рада на Сиднејском универзитету на развоју алгоритама за целуларне, WiFi и сателитске телекомуникационе мреже. Проф. др Бранка Вучетић објавила је више од 300 чланака у водецим научним часописима у овој области и више од 250 чланака на међународним конференцијама. Она је члан Аустралијске академије наука и добитник престижне Награде пријатељства коју додељује Kинеска влада.

Шангајска листа оцењије квалитет истраживања на више од 5.000 светских универзитета у 54 научне дисциплине из природних, биолошких, медицинских и друштвених области. Универзитети се развраставају на основу научних резултата, утицаја, квалитета, међународне сарадње и броја научних награда.

О аутору

Stanko

1 коментар

  • Pretpostavljam da većina ovdašnjih naučnika nije ni čula za prof. dr Branku Vučetić, svetsko ime u telekomunikacijama, čak ni sredovečni i mlađi istraživači na Elektrotehničkom fakultetu s kojeg je potekla. Tako nam treba.

Оставите коментар