MEĐU IZMEĐU

SRPKINJA RUSKI AKADEMIK

397 pregleda
Tatjana Stanojković

Profesor dr Tatjana Stanojković, naučna savetnica Instituta za onkologiju i radiologiju u Beogradu, prva je Srpkinja izabrana za inostranog člana čuvene Ruske akademije nauka RAN). Istu počast zavredio je nedavno akademik SANU Slavenko Terzić.

Počev sa slavnim Ruđerom Boškovićem, prvim naučnikom srpskog roda u Sanktpeterburškoj akademiji, koju je osnovao car Petar Veliki 1724. godine, u jedno od najstarijih i najcenjenijih učenih društava u svetu uvršćeni su Pavle Savić, Miomir Vukobratović, Pavle Ivić, Alekandar Belić, Milan Milićević, Stojan Novaković, Siniša Stanković, Ljubomir Stojanović, Vasa Čubrilović (počivši),Ljubiša Rakić, Petar Kokotović, Dragoslav Mitrović, Svetomir Stožinić, Slobodan Vujić i Lazar Davidović (živi).

Naučnica rodom iz Vranja je istaknuti molekularni biolog, koji se ceo radni vek (od 1997) bavi istraživanjima u eksperimentalnoj onkologiji.Sa svojim timom pokrenula je prvi put u Srbiji nova translaciona proučavanja u radiobiologiji i molekularnoj radijacionoj onkologiji, čiji je cilj da individualizuje radioterapija u budućnosti i osmisli optimalni tretman za svakog obolelog. Lane ju je prestižni Univerziteta Stenford (SAD) ponovo svrstao u dva odsto najboljih istraživača na planeti (ukupno 190.064).

Iste godine dobila je nagradu Despot Stefan Lazarević Grada Beogradaza rad ili rezultate izuzetne vrednosti pojedinsca koji su značajno doprineli razvoju i unapređenju medicine.

O autoru

administrator

1 komentar

  • Izuzetna naučnica iz Vranja ušla je u istoriju kao prva Srpkinja u slavnoj Ruskoj akademiji nauka. Ne videh i ne čuh d joj je iko od zvaničnika, na primer miniostar prosvete i nauke i predsednik SANU, čestitao. Duboko sam razočaran ovakvim odnosom prema vhunskim srpskim umovima.

Ostavite komentar