MEĐU IZMEĐU

SRPKINJI BRONZA IZ MIKROELEKTRONIKE

687 pregleda
Katarina Radinović Kapralović (Vikipedija)

Treće mesto Katarina Radinović Kapralović sa Elektrotehničkog fakulteta u Bedogradu na 12. međunarodnj olimpijadi druga je do sada medalja za Srbiju na ovom takmičenju.
Na 12. međunarodnoj olimpijadi iz mikroelektronike, održanoj od 23. do 25. oktobra 2017. u Jerevanu (Jermenija), Katarina Radinović Kapralović, student 4. godine osnovnih akademskih studija na modulu elektronika Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, osvojila je bronzanu medalju.

Ovogodišnja prva faza okupila je ukupno
671 takmičara iz 24 zemlje. Najbolji sa
nacionalnih takmičenja (41) učestvovali
su na finalnom takmičenju u Jerevanu.

Takmičenje se održava u dve faze. Prva faza predstavlja nacionalna takmičenja gde se biraju predstavnici svake zemlje učesnice na finalnom međunarodnom takmičenju koje se svake godine održava u oktobru u Jerevanu.

Priznanje iz Jerevana (Vikipedija)

Ovogodišnja prva faza je okupila ukupno 671 takmičara iz 24 zemlje: Argentina, Jermenija, Azerbejdžan, Brazil, Čile, Kina, Kolumbija, Egipat, Gruzija, Nemačka, Hong Kong, Iran, Jordan, Peru, Filipini, Rusija, Saudijska Arabija, Srbija, Tajland, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ukrajina, Urugvaj, SAD i Vijetnam. Najbolji sa nacionalnih takmičenja, njih 41, učestvovali su na finalnom takmičenju u Jerevanu.

Oblasti iz kojih se zadaju problemi na olimpijadi su projektovanje i testiranje digitalnih, analognih i mixed-signal integrisanih kola, poluprovodničke komponente i matematički i algoritamski problemi koji se javljaju u softverima za dizajn hardvera. Problemi su prilagođeni studentima i njihovom iskustvu.

Pravo učešća imaju svi studenti osnovnih, master ili doktorskih studija mlađi od 30 godina. Katarinino 3. mesto je druga medalja za Srbiju na ovom takmičenju. Ovaj uspeh je još veći ako se uzme u obzir to da je ostvaren u konkurenciji uglavnom starijih i iskusnijih studenata u oblasti mikroelektronike. Organizator olimpijade je kompanija Synopsys u saradnji sa Institutom inženjera elektrotehnike i elektronike, IEEE.

(Elektrotehnički fakultet)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar