МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СРПКИЊИ БРОНЗА ИЗ МИКРОЕЛЕКТРОНИКЕ

Катарина Радиновић Капраловић (Википедија)

Катарина Радиновић Капраловић (Википедија)

Треће место Катарина Радиновић Капраловић са Електротехничког факултета у Бедограду на 12. међународнј олимпијади друга је до сада медаља за Србију на овом такмичењу.
На 12. међународној олимпијади из микроелектронике, одржаној од 23. до 25. октобра 2017. у Јеревану (Јерменија), Катарина Радиновић Капраловић, студент 4. године основних академских студија на модулу електроника Електротехничког факултета у Београду, освојила је бронзану медаљу.

Овогодишња прва фаза окупила је укупно
671 такмичара из 24 земље. Најбољи са
националних такмичења (41) учествовали
су на финалном такмичењу у Јеревану.

Такмичење се одржава у две фазе. Прва фаза представља национална такмичења где се бирају представници сваке земље учеснице на финалном међународном такмичењу које се сваке године одржава у октобру у Јеревану.

Признање из Јеревана (Википедија)

Овогодишња прва фаза је окупила укупно 671 такмичара из 24 земље: Аргентина, Јерменија, Азербејџан, Бразил, Чиле, Кина, Колумбија, Египат, Грузија, Немачка, Хонг Конг, Иран, Јордан, Перу, Филипини, Русија, Саудијска Арабија, Србија, Тајланд, Уједињени Арапски Емирати, Украјина, Уругвај, САД и Вијетнам. Најбољи са националних такмичења, њих 41, учествовали су на финалном такмичењу у Јеревану.

Области из којих се задају проблеми на олимпијади су пројектовање и тестирање дигиталних, аналогних и mixed-signal интегрисаних кола, полупроводничке компоненте и математички и алгоритамски проблеми који се јављају у софтверима за дизајн хардвера. Проблеми су прилагођени студентима и њиховом искуству.

Право учешћа имају сви студенти основних, мастер или докторских студија млађи од 30 година. Катаринино 3. место је друга медаља за Србију на овом такмичењу. Овај успех је још већи ако се узме у обзир то да је остварен у конкуренцији углавном старијих и искуснијих студената у области микроелектронике. Организатор олимпијаде је компанија Synopsys у сарадњи са Институтом инжењера електротехнике и електронике, IЕЕЕ.

(Електротехнички факултет)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар