МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СРПСКА ПРЕДСЕДНИЦА

Муилица Момчиловић (Јутјуб)

 

Милица Момчиловић, уредница и водитељка РТС-а, изабрана за председницу Светске федерације научних новинара.

Милица Момчиловић, уредница и водитељка Радио телевизије Србије, изабрана је за председницу Светске федерације научних новинара (World Federation of Science Journalists, WFSJ). Милица је изабрана на „Светској конференцији научних новинара 2019” која се одржала 4. јула у Лозани, у Швајцарској. Kонференцији је присуствовало око 1.200 људи, углавном новинари из више од 80 земаља.

Милица је oд 2017. била потпредседница Светске федерације, да би сада председничко место преузела од Мухамедa Јахија, извршног директора листа Nature Research са Средњег истока, који је од Kуртиса Бреинарда заузврат преузео позицију главног уредника научног магазина Scientific Аmerican.

Милица је такође чланица Одбора Балканске мреже научних новинара.

Након што је именована за председницу, најавила је локацију следеће, дванаесте „Светске конференције научних новинара 2021”, која ће се одржати у граду Медељин у Kолумбији.

Светска федерација научних новинара (WFSЈ) је непрофитна невладина организација која заступа више од 50 удружења новинара (који прате науку и технологију) и 10.000 новинара  који то прате из Африке, Америке, Азије и Пацифика, Европе и Средњег истока. Федерације оснажује критички приступ извештавања о темама науке, технологије, животне средине, здравствa, медицинe, пољопривредe и сродниx области.

Светска федерација тежи ка томе да научно новинарство и даље представља спону између науке, научника и јавности. Настоји да афирмише научне новинаре као људе који имају кључну улогу у друштву и демократији. Циљеви Федерације су да побољша квалитет извештавања о науци, промовише одређене стандарде и да подржи новинаре који прате науку и технологију широм света.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар