MEĐU IZMEĐU

SRPSKA RIKŠA NA STRUJU

1.916 pregleda

„U zavisnosti od baterije i motora koji je na električnom biciklu, može da se pređe od 40 do 200 kilometara, samo sa jednim punjenjem, objašnjava Srđan Stoponja.

Gužve u gradu čine vozače nervoznim. Poznato je da skoro svi imaju problem da nađu parking mesto. Oni koji voze motore i bicikle imaju manje muka. Jedna kompanija uspela je da spoji najbolje karakteristike oba prevozna sredstva. Za vožnju električnog bicikla nije potrebna dozvola, registracija ili osiguranje. Upravljanje se lako savlađuje, uzbrdice ne predstavljaju prepreku, kao ni gužve ni parking.

Električni bicikl troši oko pet dinara
na 100 kilometara i ne ispušta izduvne gasove.

Jedan od izumitelja električnog bicikla Srđan Stoponja kaže da je sve počelo kada su za sebe napravili električne bicikle od običnih: „Onda smo išli kroz grad vozeći se na posao i uvideli da mnogo brže stižemo, kao i da ne gubimo vreme tražeći parking. Pored toga, presudan faktor bio je ekonomičan način vožnje.

Prazna (Vrele gume)

Pretežno su napravljeni od aluminijuma, imaju elektromotore i prenosive litijum-jonske baterije, koje mogu da se pune na bilo kojoj utičnici, nezavisno od bicikala, što traje od jednog do tri sata. Voze se uz upotrebu elektromotora ili kao obični bicikli. Maksimalna brzina kretanja svedena je na 25 kilometara na sat.

„U zavisnosti od baterije i motora koji je na električnom biciklu, može da se pređe od 40 do 200 kilometara, samo sa jednim punjenjem, objašnjava Stoponja. Pored električnih bicikala, ove godine predstavljen je novi proizvod – rikša. „Odlučili smo se za komercijalnu upotrebu električnih tricikala, gde može da se olakša nečiji posao, turizam, kretanje kroz grad i gužve, naglasio je Stoponja. Održavanje i servis nisu skupi, a kao zaštitu od krađe moguće je ugraditi alarm i dži-pi-es za praćenje sa sopstvenim napajanjem. Električni bicikl troši oko pet dinara na 100 kilometara i ne ispušta izduvne gasove.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

2 komentara

  • Mogj li da se registruju Vaše el rikše i na kojim površinama – putevima mogu da se voze ? Koja je vozačka dozvola potrebna ? Gde se mogu kupiti i po kojoj ceni?
    S poštovanjem Nebojša .

Ostavite komentar