ЗОВ БУДУЋНОСТИ

СРПСКА РОБОТСКА ШАКА

Илустрација (htecgroup.com)

Илустрација (htecgroup.com)

Огромна је потреба за оваквим производом на светском тржишту, посебно у великим складиштима где компаније, попут Амазона, већ дуго трагају за технологијом која ће аутоматизовати процес сортирања и паковања производа, а нарочито осетљивих производа као што су воће и поврће.

Kомпаније HTEC група и Сигмоид, реализовале су пројекат развоја најмодерније роботске шаке са сензорима додира у сарадњи са Факултетом техничких наука из Новог Сада и Електронским факултетом у Нишу, објавила је HTEC група. Овај пројекат је финансирао Фонд за иновациону делатност Србије кроз програм сарадње науке и привреде.

Роботска шака је дизајнирала тако да има исту покретљивост и флексибилност као људска, са софистицираним карактеристикама хватања, а намењена је за употребу у аутоматизованим складиштима и индустријској производњи, а и за широк спектар примена код репетитивних радњи, као и оних које су опасне по људски живот. Оно што ову роботску шаку разликује од сличних производа на тржишту је њена осетљивост, прилагодљивост и поузданост у хватању и руковању објектима најразличитијих облика, величина и тежина – од нечега тако крхког као што је јаје, до гломазних и тврдих објеката тежине и до седам килограма – без испадања, ломљења или гњечења.

Указано је да су компаније HTEC група и Сигмоид успешно примениле своју стручност и претходна искуства у изради сличних роботизованих система како би, како је наведено, ; направиле једну од тренутно ценовно најприступачнијих роботских шака ове комплексности и карактеристика, што овај производ чини атрактивним на глобалном тржишту. Kарактеристика овог пројекта је и брзина иновације којом је идеја реализована у готов производ за мање од две године и уз ограничена финансијска средства.

Од 2019. године, када је пројекат покренут, кроз учења, истраживачки рад, тестирања, употребу најновијих технологија, као и најсавременијих индустријских стандарда, развијен је потпуно нов концепт и креирана комерцијално применљива роботска шака. Истакнуто је да је потреба за оваквим производом на светском тржишту огромна, посебно у великим складиштима где компаније, попут Амазона, већ дуго трагају за технологијом која ће аутоматизовати процес сортирања и паковања производа, а нарочито осетљивих производа као што су воће и поврће.

„Уложили смо много времена и труда у разумевање сваког познатог типа људског стиска и логике иза нечега тако наизглед једноставног као што је моторика људске шаке. Управљање покретима људске шаке морало је бити потпуно аутоматизована и самосвесна активност уз помоћ сензора и компликованих комуникационих протокола, изјавио је директор инжењеринга у HTEC-у и шеф Истраживачке групе за роботику на Електронском факултету у Нишу Дарко Тодоровић.

Према његовим речима, када се истраживање и развој одвијају у потпуно зеленом пољу иновација, где се тестирају радикално нове идеје, највећи изазов је обично проналажење доступних неопходних материјала и делова или њихово прављење и уклапање, што је све успешно реализовано.Сада имамо комплетан производ који ће унапредити широк спектар рада и процеса, изјавио је Тодоровић.

Идеја за овај пројекат потекла је од ванредног професора роботике на ФТН-у Мирка Раковића, који је и сувласник компаније Сигмоид и истраживач и стручњак у области роботике с визијом да реши питање подизања и спуштања објеката уз помоћ флексибилних сензорских шака. HTEC група се придружила пројекту како би својом експертизом из домена сензора и роботике помогла младом тиму да развије иновативну технологију која би обезбедила исплатив и производно спреман пројекат роботске руке са три прста који је сада развијен и већ понуђен привреди.

„Успели смо да са минималним средствима у односу на остале играче на светском тржишту развијемо једну од најнапреднијих и најприступачнијих роботских шака на свету, захваљујући брилијантном тиму стручњака, визионара, који је укључивао универзитетске професоре, докторанте, студенте, Сигмоид и HTEC инжењере, навео је Раковић́. Kонзорцијум је тренутно у преговорима с неколико светских компанија које су заинтересоване да роботску шаку тестирају у својим складиштима и индустријским постројењима, након чега ће она бити спремна за индустријску производњу.

Следећи корак за овај сјајан тим је оснивање стартапа који ће преузети интелектуалну својину и патент производа како би скупио инвестиције за даљи развој шаке и серијску производњу. Уколико до тога дође, компаније HTEC група и Сигмоид се надају да ће постројење и технологија за израду роботске шаке остати у Србији. Директорка корпоративних комуникација у HTEC групи Kатарина Урошевић истакла је значај сарадње са Фондом за иновациону делатност Србије.

„Важно је да постоји континуирана подршка иновацијама и стални подстицаји за сарадњу науке и струке. Верујемо да ће роботска шака остварити светски успех, те тако надахнути и друге компаније и факултете да кроз сарадњу реализују толико тражене иновације које своју примену лако проналазе у привреди, закључила је Урошевић.

звор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар