MEĐU IZMEĐU

ŠTA JE TO METAVERZUM

982 pregleda
Ilustracija

Metaverzum je novi koncept koji tehnološke kompanije, marketing stručnjaci i analitičari vide kao sledeću važnu stvar.

Metaverzum privlači pažnju i novac – najvećih tehnoloških imena poput Facebook-a i Epic Games-a. A šta je to metaverzum? Na prvi pogled izgleda kao izmišljena verzija virtuelne stvarnosti, dok se možda radi o budućnosti interneta. Mnogi govore da metaverzum nama danas izgleda kao pametni telefoni ljudima osamdesetih prošlog veka.

Metaverzum se koristi kao ulazak u virtuelni svet koji povezuje sve vrste digitalnih okruženja. Za razliku od trenutne virtuelne stvarnosti koja se uglavom koristi za video-igrice, metaverzum treba da služi za sve – posao, igru, koncerte, putovanja ili druženje. Većina metaverzum zamišlja kao trodimenzionalnog avatara. A zapravo je reč još uvek o ideji koja nije jasno definisana.

Čemu onda tolika prašina?Slične ideje se javljaju gotovo svake godine u tehnološkom svetu i brzo nestaju. Međutim, metaverzum je izazvao ogromno interesovanje kod velikih investitora i tehnoloških kompanija. Očigledno je da niko ne želi da propusti prvi ovakav izum. Osim toga postoji verovanje da je tehnologija prvi put na korak od toga da realizuje ovakve ideje.

Facebook je metaverzum postavio za svoj veliki prioritet. Do sada su mnogo uložili u Oculus slušalice kao vidu virtuelne stvarnosti. Sa druge strane, kompanija ulaže u aplikacije koje treba da služe za druženje i radno mesto i komunikaciju sa stvarnim svetom. Međutim, čak ni Facebook ne veruje da će metaverzum moći jedna kompanija sama da napravi, mada je uložila 50 miliona dolara u finansiranje izgradnje metasvemira. Iako preovladava mišljenje da će metasvemir da bude aktivan tek kroz 10 godina.

Proizvođači video-igrica već duže vreme imaju tendenciju da kreiraju metaverzum. Mrežne video-igrice već decenijama se koriste interaktivnim svetovima. Ali to još nije metaverzum. Poslednjih godina Fornite je proširio svoje proizvode i održao koncerte u okviru digitalnog okruženja. To je mnoge impresioniralo jer se videlo kao mogućnost za realizaciju metasvemira.

Ipak video igre nisu metasvemir. Najbliže metaverzumu je Facebook, kroz aplicije poput Workplace i Horizons, u okviru kojih se koriste virtuelni sistemi avatara. Druga aplikacija je VRChat koji je usresređen na ćaskanje bez ikakvog cilja ili svrhe osim istraživanja okruženja i upoznavanja ljudi.

Najpribližnije metaverzumu su Oculus popularne slušalice. S druge strane, smatra se da je 5G mreža jedan od važnih uslova za pojavu metaverzuma.

(Izvor PC press)

O autoru

administrator

Ostavite komentar